Cubaan merkt weinig van dooi tussen VS en Cuba

Sinds juli wapperen de Amerikaanse en Cubaanse vlag in Havana en Washington. Terwijl de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba doorgaat, heeft de bevolking in het afgelopen jaar weinig gemerkt van de nieuwe situatie. 

  • Alexander Schimmeck / Flickr (CC by-nc-nd 2.0) Alexander Schimmeck / Flickr (CC by-nc-nd 2.0)

‘Mij moet je niets vragen, volgens mij is er niets veranderd’, zegt een man van middelbare leeftijd die op zijn beurt wacht bij de kapper. Op een boerenmarkt even verderop klaagt een vrouw, zo hard dat iedereen het kan horen, dat een pond tomaten 25 peso’s kost (bijna een euro).

Veel Cubanen hebben het idee dat er vandaag, op 17 december, niet veel te vieren valt. Het is precies een jaar geleden dat de presidenten Raúl Castro van Cuba en Barack Obama van de VS aankondigden de diplomatieke betrekkingen te willen herstellen.

Mensen die gehoopt hadden dat hun dagelijks leven zou verbeteren na bijna een halve eeuw vijandige relaties, sluiten het jaar af met salarissen in de publieke sector die niet eens voldoende zijn voor hun basisbenodigdheden.

De Cubaanse pers meldde eerder dat Marino Murillo, de minister van Economie en Planning en vicepresident van de Raad van Ministers, stelt dat de economische indicatoren erop wijzen dat de situatie in de hoofdstad verbeterd is. Dit heeft zich echter nog niet vertaald naar het dagelijks leven van de inwoners.

Toerisme

De dooi tussen de VS en Cuba heeft echter wel een positieve invloed op het toerisme laten zien. Veel toeristen die de Cubaanse samenleving van dichtbij willen leren kennen, kiezen voor particuliere initiatieven zoals kamerverhuur en kleine restaurants. In de eerste helft van dit jaar bezochten ruim 1,9 miljoen mensen Cuba. In de eerste helft van 2014 waren dat er ruim 1,6 miljoen. Latijns-Amerikaanse toeristen geven vaak aan dat ze naar Cuba willen voordat de “invasie van Amerikaanse toeristen” begint.

Amerikanen kunnen alleen naar Cuba met speciale toestemming voor religieuze, culturele, journalistieke of onderwijsdoelen, of voor “mens-tot-menscontact.” Naar schatting hebben dit jaar ongeveer 145.000 mensen uit de VS het land bezocht, 50.000 meer dan in 2014. Het verbod op reizen naar Cuba als toerist en het embargo dat Washington sinds 1962 in stand heeft gehouden tegen het socialistische land, zijn kwesties die nog opgelost moeten worden in het normaliseringsproces.

‘We hebben tot nu toe alleen indrukwekkende krantenkoppen gezien, voor de rest moet alles nog gebeuren’,

‘We hebben tot nu toe alleen indrukwekkende krantenkoppen gezien, voor de rest moet alles nog gebeuren’, zegt de Cubaanse journalist en academicus Salvador Salazar. Hij zegt dat alleen de eerste stappen gezet zijn, op weg naar ‘wat een beschaafde relatie zou moeten worden waarin met elkaar gesproken wordt in plaats van geschreeuwd, en waarin debat verkozen wordt boven aanvallen.’

Sarah Stephens, directeur van het Center for Democracy in the Americas in Washington, concludeert dat na 55 jaar vijandigheid, de regeringen van beide landen nu leren elkaar te respecteren. ‘Als 2015 ging over elkaar leren behandelen met respect en waardigheid, moet 2016 gaan over het voortbouwen op dat proces en het inzetten van diplomatie om blijvende voordelen te creëren voor beide landen. Zo kunnen de veranderingen onomkeerbaar worden en de toekomstige veranderingen die we willen, onvermijdelijk’, zegt ze.

Immigratiepolitiek

In september werd een Cubaans-Amerikaanse commissie ingesteld die moet werken aan normalisering op het gebied van communicatie, veiligheid, gezondheid en burgerluchtvaart. Mensenrechten, mensenhandel, immigratie en compensatieverzoeken van beide kanten zijn andere onderwerpen die op de gezamenlijke agenda staan.

Washington heeft al aangegeven de immigratiepolitiek ten opzichte van Cuba niet te zullen veranderen. Sinds half november strandden zo’n vijfduizend Cubanen bij de grens tussen Costa Rica en Nicaragua, in een poging de VS te bereiken via een route door Centraal-Amerika en Mexico.

Volgens de Cubaanse regering hindert het embargo de ontwikkeling van Cuba en heeft het in de afgelopen vijf decennia miljarden dollars aan schade veroorzaakt.

John Grondeck-Tedesco, universitair docent Amerika-studies aan het Ramapo College in New Jersey, zegt dat het klimaat nog niet zodanig veranderd is dat het embargo opgeheven kan worden. Dat kan alleen met instemming van het Amerikaanse Congres, en daar komt nog bij dat 2016 een verkiezingsjaar is in de VS. Volgens de Cubaanse regering hindert het embargo de ontwikkeling van Cuba en heeft het in de afgelopen vijf decennia miljarden dollars aan schade veroorzaakt.

‘Voordat het Congres dit oppakt, zullen schulden vereffend moeten worden’, zegt de analist, verwijzend naar de discussie over compensatie die de twee landen op 8 december begonnen in een “informele sessie” in Havana.

‘De VS hebben een prijs vastgesteld voor Amerikaanse bezittingen en investeringen op Cuba die door de revolutie en nationalisering verloren zijn gegaan. En Cuba heeft een bedrag in gedachten als het gaat om de economische schade die door het embargo is veroorzaakt. Deze schulden zijn voor beide partijen zowel politiek-symbolisch als concreet in materiële zin’, zegt Gronbeck-Tedesco.

Afgelopen maandag bevestigde Obama tegenover journalisten zijn interesse in een bezoek aan Cuba, maar alleen als hij ‘de mogelijkheid krijgt met iedereen te spreken.’ In gesprekken met Castro heeft hij duidelijk gemaakt, zei hij, dat de VS voorstanders van vrije expressie in Cuba steunt.

De twee leiders hebben minstens tweemaal per telefoon met elkaar gesproken en ontmoetten elkaar persoonlijk op 11 april, tijdens de zevende Amerikatop in Panama. Op 29 september werd in New York de eerste officiële ontmoeting tussen de presidenten van beide landen gehouden sinds de Cubaanse revolutie in 1959.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.