Cyberspionage VS brengt groeilanden dichter bijeen

Nieuws

Topoverleg BRICS leidt tot consensus over belang informatieveiligheid

Cyberspionage VS brengt groeilanden dichter bijeen

Cyberspionage VS brengt groeilanden dichter bijeen
Cyberspionage VS brengt groeilanden dichter bijeen

Renée Dekker

09 juli 2013

Als reactie op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden begin juni over de cyberspionage van de VS, hebben de vier van de vijf BRICS-landen toegezegd nauwer samen te werken op vlak van internetveiligheid. ‘Internet- en informatieveiligheid zijn belangrijke aspecten van de nationale veiligheid. Bij bedreiging ervan moeten alle landen samenwerken’, aldus Chinees topfunctionaris veiligheid Meng Jianzhu.

Vier hoge overheidsfunctionarissen op vlak van veiligheid van de BRICS-landen Rusland, India, China en Zuid-Afrika kwamen bijeen in het Russische Vladivostok. De onthullingen van ex-veiligheidsdienstmedewerker Snowden zinderen duidelijk nog na in de hoofden van Nicolai Patrushev, Shivshankar Menon, Siyabonga Cwele en Meng Jianzhu. Dat blijkt uit de verklaring die voorzitter van de vergadering Meng aflegde:’Landen moeten actief de strijd aangaan met cybercriminaliteit. De formulering van internationale regulering moet versneld worden en in geval van schendingen moeten landen hiertegen protesteren.’

‘Dreiging VS brengt de opkomende landen dichter bij elkaar’

De ontmoeting tussen vier van de vijf BRICS-landen komt enkele weken nadat Snowden tegenover South China Morning Post op 23 juni onthulde dat de VS al een tijd de Tsinghua Universiteit en de computersystemen van Chinese telecommunicatiebedrijven hacken.

‘De Snowden-affaire heeft de BRICS dichter bij elkaar gebracht, zeker nu blijkt dat de VS een grote bedreiging voor hen is,’ aldus Professor Liu Deliang – hoofd van het Asia-Pacific Institute for Cyber Law Studies van de Beijing Normal University. Inmiddels heeft ook het op de top afwezige BRICS-land Brazilië aangegeven dat het de spionageactiviteiten van de VS waarvan Brazilianen slachtoffer werden nauwgezet gaat onderzoeken.

Sinds Snowdens onthullingen maakt de Chinese overheid zich extra zorgen over het gebruik van software van Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft en Cisco. Men vreest dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten via deze bedrijven proberen toegang te krijgen tot gevoelige Chinese informatie.

Sino-Amerikaanse top

Anderzijds wierpen beschuldigingen van de VS tijdens de laatste Sino-Amerikaanse top in California dat China zijn “volksbevrijdingsleger van hackers” – met andere woorden staatshackers – inzet tegen Amerikaanse bedrijven om bedrijfsgeheimen te stelen, eerder al een smet op de bilaterale relaties.

Het topoverleg tussen China en de VS dat deze week op de planning staat zal volgens de Financial Times opnieuw in het teken staan van de vermeende Chinese cyberdiefstal. Maar intussen heeft de Snowden-affaire een nieuw licht geworpen op de eigen spionageactiviteiten van de VS. Daarom belooft de komende top een test te worden in hoeverre de zaak Snowden het Amerikaanse beleid inzake informatieveiligheid heeft ondergraven.