Dagelijkse pil kan kans op hiv verminderen

Nieuws

Dagelijkse pil kan kans op hiv verminderen

Joren Gettemans

26 november 2010

Antiretrovirale middelen, die momenteel gebruikt worden om patiënten met hiv/aids te behandelen, kunnen ook een preventief effect hebben. Dat blijkt uit een onderzoek in het New England Journal of Medicine.

De onderzoekers volgden 2.500 homoseksuele mannen uit Brazilië, Ecuador, Peru, Zuid-Afrika, Thailand en de Verenigde Staten. De mannen behoren tot een risicogroep omdat ze wisselende seksuele contacten hebben en daarbij vaak onveilig vrijen. Bij het begin van de studie vertoonden ze geen hiv-antilichamen in het bloed.

De helft van de mannen kreeg een placebo, de andere helft nam minstens negen op de tien dagen een antiretrovirale pil. Uit het onderzoek bleek dat die groep 73 procent minder kans liep besmet te raken. Proefpersonenen met opvallend hoge doses in hun bloed waren nog beter beschermd en liepen 92 procent minder kans.

De studie is het eerste bewijs dat antiretrovirale middelen het besmettingsgevaar kunnen verminderen. Wetenschappers wijzen er echter op dat er nog veel meer studies nodig zijn om te onderzoeken of de middelen ook bij andere risicogroepen werken. Bovendien zou het toedienen van de geneesmiddelen een erg moeilijke en dure aanpak zijn in regio’s als Afrika.