Dossier: 

De 5 meest gelezen analyses van 2016

Analyses bevatten de soort fundamentele reflecties die nodig zijn om onderwerpen en thema’s echt uit te spitten of te doorgronden. Geniet nog eens na van de 5 meest gelezen analyses van het afgelopen jaar. 

1. Eandisdeal met Chinees staatsbedrijf: ‘Nooit gezien in 25 jaar ervaring’, zegt overnamespecialist Schrans

John Vandaele - 12 september 2016

CC Jan Cnudde

De deal die Eandis sluit met State Grid Corporation of China is ongewoon gunstig voor de Chinese partner, zegt privatiseringsspecialist Hervé Schrans. Pas het akkoord aan en laat de Vlaamse bevolking participeren, aldus Schrans. Komt daarbij dat State Grid de jongste jaren meermaals opdook in corruptiezaken.

Lees verder

 

2. De burn-out van de “allochtoon”

Samira Bendadi - 22 juni 2016

Chris Schuepp (CC BY 2.0)

Ze zijn hoogopgeleid, sommigen heel ambitieus, anderen heel geëngageerd. Maar ze vinden hun draai in België niet meer. Sommigen hebben al de stap gezet naar het buitenland, anderen piekeren erover. Heeft het nog zin om hier te blijven? Hebben ze nog kans om een toekomst op te bouwen? De vertrekkende allochtonen: zijn het uitzonderlijke gevallen of gaat het om een fenomeen?

Lees verder

 

3. Vrees de angst, niet de terroristen

Pieter Stockmans - 11 maart 2016

© Reuters

Europese jihadisten, een grote terreuraanslag, de vluchtelingenstroom, het seksueel geweld,… Een gevaarlijke angstcocktail stelt het Europese project op de proef. Een hopeloos verdeeld Europa zal als collectief een nieuw soort verzet moeten ontwikkelen, wil het niet verzwakt uit de strijd tegen IS komen. Pieter Stockmans en Montasser AlDe’emeh maken de balans op en blikken vooruit.

Lees verder

 

4. Monsanto schrijft de EU-aanbeveling over glyfosaat. Geen wonder dat lymfeklierkanker verdween.

Vincent Harmsen - 18 mei 2016

CC Jeepers Media

Op donderdag 19 mei komen de Europese lidstaten in Brussel samen om te stemmen over hernieuwde toelating van glyfosaat. Volgens EU-voedselautoriteit EFSA is de herbicide veilig, een conclusie die tot stand kwam met wat (dubieuze) hulp van producent Monsanto.

Lees verder

 

5. TTIP en CETA: de grote verdwijntruc van Europese milieustandaarden

Vincent Harmsen - 20 september 2016

Darla Hueske (CC BY-NC-ND 2.0)

De bescherming van mens, dier en milieu komt met TTIP en CETA niet in gevaar, blijft de Europese Commissie volhouden. Nieuwe vertrouwelijke EU-documenten maken dat standpunt echter een stuk minder geloofwaardig. ‘Deze verdragen beïnvloeden nu al de beleidskeuzes die worden gemaakt.’

Lees verder

Meer uit het dossier Jaaroverzicht 2016

Sommige interviews blijven lange tijd nazinderen. Omdat de woorden van mensen blijven staan.