De Bewuste Verbruiker - Sluipverbruik

Nieuws

De Bewuste Verbruiker - Sluipverbruik

Ann Fransen

28 maart 2006

Veel elektrische apparaten blijven in alle stilte elektriciteit verbruiken, ook als ze niet actief gebruikt worden. De energiefactuur en vooral de ecologische kosten lopen hoog op.

De wekkerradio, de video met zijn klokje en het nachtlampje zijn apparaten waarvan we het permanente elektriciteitsgebruik zien. Een televisietoestel dat in stand-by wordt gezet, heeft ook nog een verklikkerlichtje, dat ons voor blijvend verbruik zou moeten waarschuwen. Maar ook het koffiezetapparaat dat volledig uitgeschakeld is of de gsm-oplader die permanent in het stopcontact blijft steken, verbruiken stroom. Daar is een woord voor: sluipverbruik.
Inneke Peersman van Nuon bedraagt dit sluipverbruik voor een gemiddeld Belgisch gezin 400 kWh per jaar. Dat komt overeen met een kost van 60 euro per jaar. Ter vergelijking: het jaarlijkse verbruik van een vaatwasmachine die zes keer per week werkt, bedraagt ook 400 kWh, net als een computer die 18 uur per week aan staat.
60 euro per jaar is voor de meeste gezinnen geen onoverkomelijke kost. Maar er is ook de ecologische kost. Met zo’n 2,5 miljoen gezinseenheden in Vlaanderen levert dat een globaal sluipverbruik op van 992.043 MWh per jaar, wat overeenkomt met 2,1% van de totale Vlaamse productie of de totale productie van een van onze kleinere steenkoolcentrales. Deze 2,1% brengt ruwweg een CO2-uitstoot van 300 000 ton met zich mee. Vlaanderen moet, rekening houdend met de huidige evolutie, tegen 2008-2012 zijn CO2-uitstoot verminderen met 7 miljoen ton extra om de Kyoto-doelstellingen te halen. De uitstoot tengevolge van sluipverbruik is al 4 procent van die 7 miljoen. Een ton CO2 kost ongeveer 20 euro aan emissierechten. De Vlaamse burger zou, bij uitschakeling van het sluipverbruik, 6 miljoen euro kunnen besparen voor de Vlaamse overheid.
‘Elektriciteit werkt volgens het principe van Vraag is Aanbod. Energie wordt opgewekt als er om gevraagd wordt. Als we besparen op elektriciteit, betekent dit dat een bepaalde productie-eenheid niet wordt opgewekt en dus ook niet wordt geproduceerd’, zegt Mike Desmet van de Bond Beter Leefmilieu.
De beste manier om sluipverbruik tegen te gaan is telkens opnieuw de stekker uit het stopcontact trekken. ‘Dit is geen echte optie. Mensen vinden het vervelend om doen en willen liefst dat hun video een tijdsaanduiding geeft. Het beste alternatief is het gebruik van een stekkerblok of stopcontact met schakelaar. Dat laat toe om elk aangesloten toestel volledig uit te schakelen met één druk op de knop-al verdwijnt het klokje dan wel mee’, aldus Mike Desmet.
Nuon wijst ook op het bestaan van producten zoals deze van PowerSafer, die op een gebruiksvriendelijke manier het sluipverbruik uitschakelen, terwijl je, bijvoorbeeld in het geval van de televisie, toch gewoon de afstandsbediening kan gebruiken.

**De clichés
**
_Elektrische toestellen die uitgeschakeld zijn verbruiken niets
_
Fout. Uit een recent onderzoek van de consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt bijvoorbeeld dat het sluipverbruik van een computer (14 uur/week) ongeveer gelijk is aan 50 kWh. Een halogeenlamp van 60 W (2 x 4 uur/dag) verbruikt in stilte 20 kWh.
Een duidelijk bewijs van het stille stroomgebruik krijg je als je een GSM-oplader in het stopcontact laat steken. Deze blijft warm, zelfs zonder aangesloten GSM.

_Alternatieven zijn duur en ontoegankelijk
_
Fout. Een stekkerblok met schakelaar hoeft niet meer dan 10 euro te kosten. En een printer met geheugenbuffer, die pas inschakelt als hij printcommando’s krijgt, is niet duurder dan een gewone printer.