Libië: gevaarlijke springplank naar een beter leven

Federica Mogherini, Europees hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, zal 18 april een vergadering houden met alle Europese leiders over de gevaarlijkste route op de Middellandse Zee. Nu de Turks-Europese zeeroute afgesneden is, vreest ze dat de dodentol op de route Libië-Italië zal stijgen.

  • bron: Royal Navy Media Archive Italiaanse kustwacht pikt bootvluchtelingen op die vanuit Libië vertrokken bron: Royal Navy Media Archive
  • publiek domein De Middellandse Zee van contrasten: paradijs op aarde of massagraf? publiek domein

Op 30 maart redde de Italiaanse kustwacht 1569 bootvluchtelingen bij 11 verschillende operaties. Ze vertrokken uit Libië en hoopten Italië te bereiken. Afgelopen weekend stond de teller op 1500. De VN verwachten dat die cijfers zullen blijven stijgen nu de zee kalmer is en het weer warmer wordt.

Een VN-rapport toont aan dat er in 2016 al 17.500 migranten Italië bereikten via Libië. Een stijging van veertig procent ten opzichte van de twaalf vorige maanden. Europees voorzitter Donald Tusk waarschuwt Europa dat nu de Grieks-Turkse zeeroute niet meer toegankelijk is voor bootvluchtelingen, de mensenstroom kan verschuiven naar Libië. Recent bereikte hij een akkoord met Turkije dat het onmogelijk maakt voor migranten om de Griekse kust te bereiken.

bron: Royal Navy Media Archive

Italiaanse kustwacht pikt bootvluchtelingen op die vanuit Libië vertrokken

De Griekse regering laat nu ook weten dat er al meer dan 24 uur geen bootvluchtelingen meer zijn aangekomen. De VN stellen zich vragen over de legitimiteit van de deal met Turkije. Amnesty International sluit zich bij deze stelling aan. Tusk weerlegt dat argument en benadrukte op een persconferentie dat de EU en Turkije een humanitaire ramp in Griekenland hebben vermeden.

Sluispoorten openen

Nu de Europese Unie van strategie veranderd is en geld vrijmaakt om vluchtelingen op te vangen op Turkse bodem, laten ook de Libische autoriteiten van zich horen. Kolonel Mohamed Bourgiba, die aan het hoofd staat van het Gweea Detentie Centrum,  dreigt ermee elke vluchteling naar Europa door te laten als de EU niet over de brug komt met financiële steun om mensensmokkelaars aan te pakken.

Nadat de NAVO zich terugtrok uit Libië liet het een leegte achter. Vandaag wemelt het er van de criminaliteit. Sinds 2011 is het land ook een draaischijf voor internationale mensensmokkel, hoewel Libië altijd al een springplank naar een beter leven in Europa geweest is. Het grote probleem is dat de route de meest dodelijke is om Europa te bereiken. Sinds begin 2014 stierven er volgens de VN al 6175 mensen door verdrinking of uitdroging. Dat wil zeggen dat één op 54 vluchtelingen de reis niet overleeft. Ter vergelijking: de route Turkije-Griekenland eist ‘slechts’ één op 893 levens.

Libië dreigt ermee de poorten naar Europa open te zetten als de interne problemen niet aangepakt worden

EurActiv, een Europees mediaplatform, schrijft dat de Europese leiders volgende maand op 18 april zullen samenkomen in Luxemburg om te discussiëren over mogelijke stroom van vluchtelingen die vanuit Libië kan komen. De Europese Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) zal ondersteuning aan de nationale regeringen verlenen en thema’s rond migratie en (Europese) veiligheid aankaarten.

Volgens Jean-Yves Le Drion, Frans minister voor Buitenlandse Zaken, bevinden achthonderdduizend migranten zich vandaag in Libië. Dat zei hij in een interview aan Europe Radio 1. De meesten onder hen ontvluchtten de oorlog in eigen land en de economische problemen die daarop volgden. Het zou  vooral om Syriërs, Irakezen, Somaliërs en Afghanen gaan.

EU-ambtenaren schatten dat er deze zomer vierhonderdvijftigduizend mensen in een gammel bootje zullen stappen. Premier Cameron wil daarom oorlogsschepen inzetten en bootvluchtelingen veilig naar Italië brengen. Daar zullen ze in zogenaamde hotspots ondergebracht worden in afwachting van verdere procedures. Op dit ogenblik zijn er al 106.000 mensen aanwezig in zulke hotspots.

Toestand in Libië

Libiërs die ten prooi vallen aan oorlogsgeweld in eigen land, trekken naar veiligere zones op eigen bodem of vluchten naar buurland Tunesië. Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon bedankte in een persconferentie de Tunesische eerste minister Habib Essid en de Tunesiërs voor hun gastvrijheid tegenover de Libische bevolking. Elke dag komen er een twee- tot drieduizend nieuwe vluchtelingen aan in het relatief kleine land.

De Turks-Griekse zeeroute eist 1 leven op 893 vluchtelingen. De Libisch-Italiaanse eist er 1 op 54

Al Falahi, woordvoerder van de Rode Maan van de Verenigde Arabische Emiraten, laat weten dat er een vliegtuig met dertig ton hulpgoederen naar Benghazi onderweg is. In totaal zullen negen vliegtuigen neerstrijken in Libië en Tunesië om voedsel, medicatie, materiaal en tenten te leveren in de meest getroffen zones van het land.

In het verleden sloot de Italiaanse voormalige eerste minister Berlusconi al eens een soortgelijk verdrag met kolonel Kadhafi als datgene van de EU en Turkije vandaag. Kadhafi verzekerde zichzelf van een afzetmarkt voor Libische olie in ruil voor een daling van de migratiestroom die langs het land passeerde richting Italië.

De Libische regering van nationale eenheid (GNA), die door bemiddeling van de VN tot stand kwam, verhuisde eerder deze week weer naar de hoofdstad Tripoli. Voorlopig heerst er nog veel onzekerheid over hoe het de GNA zal vergaan. De EU rekent erop dat ze de mensensmokkel aan banden legt. Tien Libische steden hebben hun inwoners alvast opgeroepen de regering te steunen.

publiek domein

De Middellandse Zee van contrasten: paradijs op aarde of massagraf?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.