De klimaatfactuur van 2021: 250 miljard euro schade door natuurrampen

Nieuws

Wereldwijd is meer dan de helft van de verliezen door natuurrampen niet verzekerd

De klimaatfactuur van 2021: 250 miljard euro schade door natuurrampen

De klimaatfactuur van 2021: 250 miljard euro schade door natuurrampen
De klimaatfactuur van 2021: 250 miljard euro schade door natuurrampen

IPS

13 januari 2022

De wereldwijde schade door natuurrampen is voor het derde jaar op rij gestegen, tot 250 miljard euro. Volgens Munich Re, een van de grootste verzekeringsbedrijven ter wereld, is dat een duidelijk teken dat de klimaatverandering zich steeds meer laat voelen.

Overstromingen, orkanen, bosbranden en aardbevingen hebben in 2021 minstens 9200 mensenlevens geëist en voor miljarden schade veroorzaakt.

Pixabay

Overstromingen, orkanen, bosbranden en aardbevingen hebben in 2021 minstens 9200 mensenlevens geëist, stelt de Duitse herverzekeraar in een rapport. Wereldwijd veroorzaakten ze voor 250 miljard euro aan schade, met de grootste verliezen in Europa en de VS. De duurste ramp was orkaan Ida in augustus, die de Oostkust van de VS en de Caraïben geteisterd heeft, met een schade van zo’n 57 miljard dollar.

De duurste ramp was orkaan Ida in augustus.

De overstromingen van afgelopen zomer in België, Nederland en Duitsland, veroorzaakt door zware regenval, hebben in totaal voor zo’n 46 miljard euro aan schade veroorzaakt. Daarbij verloren ook minstens 220 mensen het leven.

Onderverzekerd

In vergelijking bleef de financiële schade door natuurrampen in Azië bescheiden, maar daar werd een ander probleem pijnlijk zichtbaar: de regio hinkt zwaar achterop op vlak van rampenverzekering. De totale economische schade bedroeg omgerekend 44 miljard euro, waarvan minder dan 8 miljard verzekerd was. Ook in Duitsland werd slechts een relatief klein deel van de schade vergoed door verzekeraars, aangezien verzekeringen tegen overstromingen er nog niet gangbaar waren.

Wereldwijd is meer dan de helft van de verliezen (57 procent) door natuurrampen niet verzekerd. De getroffenen moeten dan zelf opdraaien voor de kosten of zijn aangewezen op overheidssteun of noodhulp. Die zogeheten verzekeringskloof is de afgelopen decennia afgenomen in geïndustrialiseerde landen, maar in armere landen blijft hij onveranderd op meer dan 90 procent niet-verzekerde economische schade.

Klimaatimpact

Veel van die catastrofes passen in de verwachte gevolgen van klimaatverandering. Munich Re roept in het rapport op de aanpassing aan de klimaatverandering bovenaan de politieke agenda te zetten. En de wereld moet zich opmaken om in de toekomst grotere financiële verliezen te slikken.

De wereld moet zich opmaken om in de toekomst grotere financiële verliezen te slikken.

De verliezen waren het afgelopen jaar opvallend hoger dan in de twee jaar voordien. In 2020 was er in totaal voor zo’n 185 miljard euro schade en in 2019 voor 146 miljard. Het duurste rampenjaar blijft echter met stip 2011, met 312 miljard euro. Er vonden toen enkele zware aard- en zeebevingen plaats in Japan en Nieuw-Zeeland, die onder meer de kernramp in Fukushima veroorzaakten.

‘De beelden van natuurrampen in 2021 zijn verontrustend. Klimaatonderzoek bevestigt steeds vaker dat extreem weer waarschijnlijker is geworden. Samenlevingen wereldwijd moeten zich dringend aanpassen aan de toenemende risico’s die het weer met zich meebrengt, en van klimaatbescherming een prioriteit maken’, zegt Torsten Jeworrek, lid van de raad van bestuur van Munich Re.