De slag om Ghazni gaat vijfde dag in

Nieuws

Afghaanse Taliban tonen militaire slagkracht

De slag om Ghazni gaat vijfde dag in

De slag om Ghazni gaat vijfde dag in
De slag om Ghazni gaat vijfde dag in

De oorlog in Afghanistan lijkt momenteel zo ver weg dat we er ons geen zorgen meer om lijken te maken. Een dagen durend beleg van een provinciehoofdstad op amper 140 km van Kaboel? Berichtje onderaan blz 18.

Een regeringswoordvoerder heeft het al over meer dan 100 doden bij de Afghaanse ordetroepen, terwijl ook al 20 burgers en 200 Talibanstrijders omgekomen zouden zijn. De aanval op de provinciehoofdstad Ghazni begon vrijdag in de prille ochtend. Het is niet de zoveelste hit-and-run guerrilla-aanval, maar een strategische aanval, vanuit vier richtingen, goed gecoördineerd, en na vijf dagen nog steeds aan de gang. Volgens officiële bronnen zijn er niet alleen Afghaanse Taliban betrokken bij de aanval, maar ook Pakistaanse, Tsjetsjeense en Oezbeekse strijders -Al Qaeda militanten, dus. In The New York Times schrijft Mujib Mashal dat inwoners van Ghazni al maanden geleden waarschuwden dat de Taliban de stad aan het omsingelen waren en dat ze in sommige wijken zelfs al belastingen inden.

Het persagentschap Pajhwok brengt een verhaal van demonstranten in Kaboel die de provinciale overheid van Ghazni beschuldigen van nalatigheid of erger omdat ze geen maatregelen nam om het oprukken van de Taliban rond Ghazni te voorkomen of tijdig te beantwoorden.

Ghazni is niet zomaar een stadje dat eventueel losgelaten kan worden door de regering. De stad ligt op de snelweg naar Kandahar, die nu al dagen geblokkeerd is, en de provincie grenst aan de tribale gebieden in Pakistan. Bovendien doet de relatieve nabijheid van Kaboel evidente vragen rijzen over de kwetsbaarheid van de hoofdstad zelf op termijn. De aanval is ook een manier van de Taliban om de militaire slagkracht van de beweging te onderlijnen, wat van belang is in een omgeving waarin oproepen tot onderhandelingen al maandenlang rondzingen. Ook vanuit de Taliban zijn daarrond al positieve signalen uitgezonden, maar dat belet uiteraard niet dat elke partij, en zeker de opstandelingen, zo assertief mogelijk aan een eventuele tafel willen plaatsnemen. Op maandag lieten de Taliban trouwens nog weten uit te kijken naar nieuwe gesprekken met de VS volgende maand.

Volgens The New York Times waren er op maandag 13 augustus nog slechts 2 van de 18 districten van de provincie onder regeringscontrole.

De snelweg tussen Kaboel en Kandahar blijft volgens berichten van ter plaatse afgesloten, ook al ontkent een Amerikaans legerwoorder dat, en de 280.000 inwoners van Ghazni komen na een kleine week van gevechten en gedeeltelijke bezetting van hun stad in de problemen met voedsel, drinkwater en medische zorgen. Dat wordt bevestigd door de VN in Kaboel. Intussen slagen de Taliban er zonder veel strijd blijkbaar in om ook hun controle over de landelijke districten rond Ghazni uit te breiden en te consolideren. Volgens The New York Times waren er op maandag 13 augustus nog slechts 2 van de 18 districten van de provincie onder regeringscontrole.

In zekere zin is dat nog relevanter dan de strijd om Ghazni zelf, aangezien de kans dat de Taliban zo’n provinciehoofdstad blijvend kunnen bezetten erg klein is. De Afghaanse regering en zeker de Amerikaanse troepen (nog zo’n 12.000) zullen eerder bereid zijn om luchtbombardementen op de stad uit te voeren dan de vernedering van een blijvend verlies toe te laten. Bovendien gebruiken de Taliban die omliggende districten nu al om de versterkingen die aangevoerd worden tegen te houden.

De VS hebben nu ook al “adviseurs” op het terrein in Ghazni om de Afghaanse troepen bij te staan. Dat houdt onder andere in dat ze om luchtsteun kunnen verzoeken, wat ook al een aantal keren gebeurd is de voorbije dagen. Minister van Defensie Bahrami liet gisteren weten dat die luchtbombardementen er al voor gezorgd hebben dat zo’n 150 Taliban, waarin 12 belangrijke commandanten, gedood werden.