De vele stemmen binnen de Indonesische islam

Nieuws

De vele stemmen binnen de Indonesische islam

Stefaan Van Bruwaene

30 november 2010

In het grootste moslimland ter wereld is er niet zomaar één islam. Sommige stromingen aanvaarden de algemene principes van de Indonesische staat, andere wijzen die af. Burgers hebben de keuze tussen opleidingen die hun kinderen voorbereiden op de jobmarkt of opvoedingen die hen klaarstomen voor een leven van strijd tegen het heersende systeem.

Om de huidige positie en diversiteit van de islam in Indonesië te begrijpen moeten we teruggaan naar de periode net na de Tweede Wereldoorlog. WO II was de katalysator voor de geboorte van het moderne Indonesië. Terwijl Nederland door het Duitse leger werd bezet, palmde Duitslands fascistische partner Japan Nederlands-Indië in. De nieuwe bezetter consolideerde zijn macht en wakkerde daarbij het Indonesische nationalisme aan om de Nederlandse instellingen makkelijker te ontmantelen.

In de zomer van 1944 keerde het tij en riep Nederland de hulp van de Britten in om de oude feodale orde in de kolonie te herstellen. Drieënhal

In Indonesië leven de moderne en de traditionele islam naast elkaar

aar Japans bewind hadden de tijdgeest er echter drastisch veranderd. Geruggensteund door het falende Japan bereidden de nationalisten de onafhankelijkheid voor. Op 17 augustus 1945 riepen studentenleiders Sukarno en Mohammad Hatta de Indonesische Republiek uit. Het zou nog vier lange jaren van politieke revolutie duren, maar uiteindelijk trokken de geallieerden zich definitief terug en werd de Indonesische onafhankelijkheid erkend.

Stefaan Van Bruwaene bericht vanuit Indonesië. Lees het volledige artikel op Apache.be.