‘Plasticrecyclage werkt niet en zal nooit werken’

In de VS wordt nog maar 6 procent van het plastic afval gerecycleerd

Ryan Johnson / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Minder dan 6 procent van het plastic afval wordt gerecycled in de VS. De overige 94 procent wordt op stortplaatsen gedumpt, in verbrandingsovens verbrand, of eindigt in de natuur, vaak na eenmalig gebruik.

In de VS wordt niet meer dan 5 tot 6 procent van het plastic afval gerecycleerd, blijkt uit nieuwe cijfers. Een dieptepunt, terwijl er steeds meer plastic afval wordt geproduceerd.

De productie van plastic is sinds 1983 met 263 procent gestegen, blijkt uit een rapport van de The Last Beach Clean Up en Beyond Plastics op basis van overheidscijfers. Maar met de recyclage gaat het bergaf: in de VS werd vorig jaar maar zo’n van 5 tot 6 procent van het plastic afval gerecycleerd. Dat is een dieptepunt, want in 2014 werd nog 9,5 procent gerecycleerd.

‘De kunststofindustrie moet stoppen met liegen over de recyclage van plastic’, zegt Judith Enck, directeur van Beyond Plastics. ‘Het werkt niet, het zal nooit werken, en geen enkele hoeveelheid misleidende reclame zal daar verandering in kunnen brengen. In de plaats daarvan hebben we bedrijven en overheden nodig om beleid in te voeren dat de productie, het gebruik en het afval van plastic vermindert.’

Mythe

Het lage niveau van plasticrecycling staat in schril contrast met papier, dat voor 66 procent wordt gerecycled, volgens de American Forest and Products Association. Hoge recyclingpercentages van papier, karton en metaal bewijzen dat recycling wel degelijk kan werken om waardevolle natuurlijke hulpbronnen terug te winnen. Maar bij plastic is recycling nooit succesvol geweest; het is nog niet gelukt om minstens 10 procent te recyclen, stelt het rapport. En dan worden de miljoenen tonnen plastic afval die jaarlijks naar China geëxporteerd worden, meegerekend.

Ook het plastic recyclingproces zelf is verspillend, stelt het rapport.

‘Er bestaat geen circulaire economie van plastic. Kunststofbedrijven gebruiken het succes van andere materiaalrecycling en de wens om te recyclen om een mythe te creëren dat plastic recycleerbaar is’, zegt Jan Dell, ingenieur en oprichter van The Last Beach Cleanup.

In werkelijkheid wordt minder dan 6 procent van het plastic afval gerecycleerd. De overige 94 procent wordt op stortplaatsen gedumpt, in verbrandingsovens verbrand, of eindigt in de oceanen, waterwegen en landschappen, vaak na eenmalig gebruik. En ook het plastic recyclingproces zelf is verspillend, stelt het rapport: bijna een derde van het ingezamelde plastic van PET-flessen gaat in het recyclingproces verloren.

Chemische recycling

De milieugroepen roepen het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) op om de cijfers zo snel mogelijk openbaar te maken. ‘Politici en het volk hebben deze feiten nodig om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over de plasticvervuilingscrisis waarmee we allemaal worden geconfronteerd.’

In de VS loopt momenteel een onderzoek naar de rol die de petrochemische en fossiele brandstofindustrie hebben gespeeld in de plasticvervuilingscrisis. Er loopt een dagvaarding tegen ExxonMobil om vast te stellen of de fossiele brandstofgigant heeft gelogen over zowel de negatieve effecten van kunststoffen als de effectiviteit van het recyclen ervan.

Het rapport geeft ook voorbeelden van beleid dat wel met succes de plastic afvalberg heeft verminderd: een verbod op plastic zakken of water in plastic flessen en systemen voor hergebruik. Wanneer het “eerlijke verhaal” over plasticrecycling bekender wordt, is de kans groot dat dergelijk beleid breder wordt toegepast, stellen de organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.