December 2009: Klimaattop flopt

Nieuws

December 2009: Klimaattop flopt

December 2009: Klimaattop flopt
December 2009: Klimaattop flopt

25 december 2009

De klimaattop in Kopenhagen draait uit op een fiasco: weliswaar bereiken de leiders een politiek akkoord in de Deense hoofdstad, maar het ligt ver beneden de verwachtingen.

Nieuwsterugblik

6 december: Morales wint verkiezingen

De Boliviaanse president Evo Morales werd met 63 procent van de stemmen herkozen. Hij heeft de oppositie opgeroepen mee te werken aan de verdere uitbouw van zijn land. Hij deed dat in een eerste reactie op zijn verpletterende verkiezingsoverwinning.

10 december: Geweld blijft aanhouden in Filipijnen

Een paramilitaire groep is in Agusan provincie een massagijzeling begonnen, 75 gegijzelden worden vastgehouden. Er werd ook een tweede van vier gijzelaars onthoofd die vastgehouden worden door de Abu Sayyaf-gangsters op het eiland Basilan. Ze eisen losgeld.

18 december: Hongerstaking ten einde

Mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar is na 32 dagen hongerstaking terug thuis bij haar kinderen in El Aaiún, in de Westelijke Sahara. Marokko had haar al die tijd de toegang tot het land ontzegd. Ze verbleef op de luchthaven van het Spaanse eiland Lanzarote. Gisteravond laat stuurde de Spaanse regering een vliegtuig dat haar naar El Aaiún bracht.

19 december: Klimaattop flopt

COP 15, de historische klimaattop, is een gemiste kans geworden. Omdat zoveel politiek gewicht de Deense hoofdstad niet kon verlaten zonder een besluit, is er een politiek akkoord gekomen, maar een dat ver beneden de verwachtingen blijft.

22 december: Haïti ondertekent EPA

Haïti heeft een EPA (Economisch Partnerschapsakkoord) met de Europese Unie ondertekend. Het parlement moet de ondertekening enkel nog ratificeren. Samen met veertien andere landen van de Caraïben heeft Haïti voortaan een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie.

Cultuur: Kampotpeper wil champagne onder de specerijen worden

Peperkwekers uit de Cambodjaanse provincie Kampot hopen binnenkort veel meer te verdienen aan hun oogst. Ze rekenen erop binnen enkele weken een beschermde oorsprongsbenaming in de wacht te slepen voor hun wereldvermaarde peper, in navolging van producten als champagne of Parmezaanse kaas. Dat moet andere peperproducenten voorgoed het nakijken geven.

Citaat

‘Racisme laat zien hoe achterlijk een samenleving is.
Peruaans schrijver Alonso Cuato in MO*70