Deelnemers WSF behoren tot jonge Latijns-Amerikaanse universitaire elite
Mario Osava
11 januari 2004
Op de voorbij edities van het Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Porto Alegre waren vooral jonge, Latijns-Amerikaanse universitairen aanwezig zonder partijkaart en met uitgesproken anti-imperialistische sympathieën. Dat blijkt uit een studie over het deelnemersprofiel van het WSF door het Braziliaanse Instituut voor sociale en economische analyse in Rio de Janeiro. Op de vierde editie, van 16 tot 21 januari in het Indiase Mumbai, moet daar radicaal verandering in komen.
De internationale raad van het WSF heeft beslist dat het Forum voortaan jaarlijks zal afwisselen tussen Porto Alegre en een andere locatie. In 2004 is dat Mumbai, in 2006 is een stad in Afrika aan de beurt. Volgens de Braziliaanse socioloog Cándido Grzybowski, die het onderzoek naar het deelnemersprofiel leidde, is het belangrijk andere continenten te mobiliseren om de beweging tegen neoliberale globalisering ook echt globaal te maken.
Grzybowski onderzocht de registratiedocumenten van de voorbij WSF’s en interviewde 1.500 deelnemers. Hij stelde vast dat er een aanzienlijke geografische en socioculturele ongelijkheid was in het deelnemerspubliek. 86 procent van de mensen was afkomstig uit Brazilië. Slechts 200 kwamen uit Azië en vertegenwoordigden daarmee ruim de helft van de wereldbevolking. Bovendien had 73,4 procent van de deelnemers op voorbij edities een universitaire opleiding achter de rug. Dat bewijst volgens Grzybowski dat het forum een zaak is van de elite: Sloppenwijkbewoners, boeren en inheemsen zijn niet vertegenwoordigd
De organisatoren hopen dat sociaal gemarginaliseerde sectoren in Mumbai talrijker en directer zullen kunnen participeren. Armenorganisaties in India zijn beter georganiseerd en hebben miljoenen leden. De editie 2004 moet het spectrum van allianties uitbreiden, hoopt Jorge Saavredra van de Braziliaanse ngo-koepel ABONG. Saavedra vindt het een gelukkig toeval dat het WSF in India plaatsvindt op een moment dat het land vrede probeert te sluiten met Pakistan: Wereldvrede staat hoog op onze agenda.
De profielstudie zorgt ervoor dat het WSF zichzelf beter leert kennen, zegt Grzybowski. De burgerbeweging wordt zo een hechter blok. In Mumbai staan de organisatoren voor de enorme uitdaging de agenda van de Internationale Raad en die van de talrijke deelnemende organisaties op elkaar af te stemmen. De sociale organisaties zorgen voor de meest levendige en creatieve activiteiten, maar zorgen tegelijk voor wanorde en anarchie. Soms lijkt het alsof er twee verschillende fora aan de gang zijn.
De studie levert ook belangrijke informatie over de politieke opvattingen van het relatief jonge deelnemersveld (62 procent is jonger dan 34). Slechts 35 procent van hen is lid van een politieke partij, wat het WSF volgens de Braziliaanse socioloog beschermt tegen de politieke druk van vooral linkse partijen die het WSF voor hun eigen doelstellingen willen recupereren. Uit de bevraging bleek verder dat 90 procent van de deelnemers meer inspraak wil van burgers in de politiek en dat 81 procent de kloof tussen arm en rijk ziet toenemen. Voor 68 procent is globalisering een nieuwe naam voor imperialisme.
Mario Osava
xml=7
Ref: ws1 if la ap