Delhaize schroeft ggo-beslissing terug

Nieuws

Delhaize schroeft ggo-beslissing terug

09 april 2008

Warenhuisketen Delhaize biedt voortaan ook vlees aan van dieren die genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) te eten kregen. Dat zegt de woordvoerster van Delhaize, Katrien Verbeke, in een interview met het Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw.

Eind maart is Delhaize gestopt met de ggo-controles in de voedselketen. ‘We geven het ggo-dossier niet op, maar gaan er ook niet zonder realiteitszin onze tanden op stuk bijten’, zegt Verbeke.
Delhaize eist nog dat zijn leveranciers net zoveel ggo-vrije soja aankopen als het voorbije jaar, maar aanvaardt dat die voortaan vermengd wordt met ggo-soja.
De beslissing komt er nadat mengvoedersector Bemefa begin dit jaar de controle op ggo-vrij mengvoeder opschortte. Volgens Bemefa is er nauwelijks nog ggo-vrije soja beschikbaar en kost de scheiding van ggo-voeder en ggo-vrij voeder te veel.
Milieubeweging Greenpeace is het daar niet mee eens. Volgens Greenpeace is er voldoende ggo-vrij voeder beschikbaar en is het niet aan Bemefa of Delhaize om te beslissen of de samenleving bereid is die prijs te betalen. De organisatie roept Delhaize op haar aanbod van ggo-vrije veeteelt in stand te houden.