Delhi over 5 jaar corruptievrij

Zaterdag 14 februari werd Arvind Kejriwal ingezworen als nieuwe Chief Minister van Delhi. India’s bekendste corruptiebestrijder won met zijn Aam Aadmin Party overtuigend de verkiezingen in het nationaal hoofdstedelijk territorium. De BJP van premier Narendra Modi, die in mei nog de absolute overwinnaar van de “moeder der verkiezingen” was, wordt “bijeengeveegd” door de partij met een bezem in het logo. Kan de deelstaatregering de hoge verwachtingen van de kiezers uit Delhi inlossen?

  • Veeresh Malik (CC BY-NC-SA 2.0) Arvind Kejriwal wil de corruptie en de hoge prijzen van nutsvoorzieningen bestrijden. Veeresh Malik (CC BY-NC-SA 2.0)

De AAP, de Aam Aadmi Party of de Partij van de Gewone Man, verpletterde een paar dagen geleden de traditionele partijen tijdens deelstaatverkiezingen: ze haalden maar liefst 67 van de 70 zetels binnen, één van de grootste verkiezingsoverwinningen die de hoofdstad van India ooit gezien heeft. De BJP van Modi lijdt het eerste verlies sinds ze in mei vorig jaar overtuigend de algemene verkiezingen had gewonnen.

De verrijzenis van Kejriwal

De steun voor de AAP van Kejriwal is geworteld in de anticorruptiebeweging van Anna Hazare, die de laatste jaren steeds meer aanhangers telt. In 2013 won de partij van Kejriwal de deelstaatverkiezingen in Delhi onverwacht en vormde een minderheidsregering, maar al na 49 dagen diende ze haar ontslag in omdat de anticorruptiewetgeving geblokkeerd werd door het parlement. Er werden nieuwe verkiezingen gepland voor begin 2015.

Vernieuwde beloftes om de corruptie in de hoofdstad aan te pakken, en goedkoper water en elektriciteit te voorzien overtuigden de Delhiërs om Arvind Kejriwal een tweede kans te geven.

De “comeback” van Kejriwal is op zijn zachtst dan ook een verrassing. Na het regeringsontslag in februari 2014, was de AAP-kiezer teleurgesteld in Kejriwal. Tijdens de laatste campagne verontschuldigde de partijleider zich dat hij zo snel de handdoek had gegooid. Vernieuwde beloftes om de corruptie in de hoofdstad aan te pakken, en goedkoper water en elektriciteit te voorzien overtuigden de Delhiërs om hem een tweede kans te geven.

Volgens waarnemers is het verlies van Modi voor een deel te wijten aan de recente religieuze intolerantie waar de premier niet gepast op reageerde. Modi nam niet nadrukkelijk afstand van zijn extremistische achterban, Kejriwal daarentegen kon de verschillende religieuze groepen verenigen.

Loze beloftes?

Tijdens de beëdiging beloofde Kejriwal om ‘Delhi binnen de vijf jaar corruptievrij te maken’. Hij gaf zijn ministers de opdracht om te kijken hoe ze het 70-puntenplan, die de AAP voor de verkiezingen had bekend gemaakt, kunnen implementeren.

Zelf nam de regeringsleider geen verantwoordelijkheid over een departement, zodat hij meer tijd heeft om het werk van de ministers te superviseren en actief mee te denken aan oplossingen. De deelstaatpremier stelde ook een aantal expertencommissies aan die de ministers moeten bijstaan in de moeilijke opdracht om de verkiezingsbeloftes waar te maken.

Critici vinden dat de AAP kiezers lokt met beloftes die het niet kan nakomen.

Critici bekijken het succes van Kejriwal met argusogen. Ze vinden dat de AAP kiezers lokt met beloftes die het niet kan nakomen. Ook Modi uitte zijn bedenkingen bij het populistische programma van zijn opponent. Meer bepaald is volgens hem de belofte van gratis water, tot 20.000 liter, niet haalbaar. Een groot deel van de bevolking heeft niet eens toegang tot leidingwater.

Kejriwal wil de prijs van elektriciteit halveren, maar experts zeggen dat de tarieven niet veel omlaag kunnen. Subsidies kunnen een tijdelijke oplossing zijn, maar gezien de kostprijs zijn ze op langere termijn niet houdbaar.

Delhi is buiten deelstaat ook hoofdstad van India, de centrale regering heeft dus ook serieus wat in de pap te brokken. Nieuwe wetgeving moet zo vaak langs Modi passeren, en het is maar zeer de vraag of hij de AAP haar eerste successen gunt.

De eerste stappen

Op de eerste werkdagen van de kersverse regering werden meteen enkele concrete stappen genomen om water en elektriciteit goedkoper te maken.

Delhi heeft een acuut stroomprobleem, de meeste centrales zijn verouderd en inefficiënt. Black-outs zijn dan ook geen ongewoon fenomeen. Bovendien produceren ze niet genoeg energie, waardoor de hoofdstad afhankelijk is van andere staten voor het invoeren van stroom.

De deelstaatminister van Energie Satyendra Jain noemt de energiesituatie zijn eerste prioriteit. De deelstaatregering heeft aan de centrale overheid een steenkoolterrein gevraagd, waar een private onderneming een nieuwe elektriciteitscentrale kan opzetten die de stad van stroom kan voorzien. Zonne-energie moet ook mogelijkheden bieden.

Hij beval voorts een accountantscontrole van energiebedrijven om na te trekken of hun tarieven niet te hoog zijn. De bedrijven zeggen echter dat de voorzieningen niet goedkoper kunnen.

Wat het aanpakken van corruptie betreft, heeft Kejriwal aangegeven dat hij zijn gecontesteerde Lokpal wetsvoorstel, waarbij een onafhankelijk orgaan corruptiezaken zou onderzoeken, nieuw leven wil inblazen. Hij verwacht deze keer geen problemen in het deelstaatparlement en een constructievere medewerking van de centrale regering. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.