Delhi-verkrachter: 'Vrouwen vragen er zelf om'

Een nieuwe BBC-documentaire over de beruchte verkrachting op een bus in Delhi, die twee jaar geleden de wereld beroerde, zorgt voor veel controverse. In ‘India’s Daughter’ choqueert een van de daders met zijn uitspraken. De Britse omroep zou de documentaire normaal zondag op Internationale Vrouwendag tonen, maar de uitzending werd vervroegd omdat India de publicatie wereldwijd wil blokkeren.

  • Ramesh Lalwani (CC BY-SA 2.0) De fatale verkrachting van 'Nirbhaya' schokte de wereld in 2012. Ramesh Lalwani (CC BY-SA 2.0)

In de documentaire spreekt Mukesh Singh, een van de veroordeelde groepsverkrachters, openlijk over de groepsverkrachting van Jyoti Singh, een 23-jarige studente. Volgens hem lopen fatsoenlijke vrouwen niet om 9 uur ‘s avonds op straat. ‘Vrouwen zijn daarom meer schuldig aan verkrachtingen dan mannen’, besluit de dader.

‘Vrouwen zijn meer schuldig aan verkrachtingen dan mannen’

Jyoti Singh werd in december 2012 door vijf mannen in een bus verkracht, nadat ze met haar vriendje terugkeerde van een cinemabezoek. Omdat ze zich hevig verzette, werd ze met ijzeren staven toegetakeld. De fysiotherapeute in wording overleed twee weken later aan haar verwondingen.

De brutale verkrachting van de jonge vrouw bracht veel verontwaardigde Indiërs op straat. Jyoti Singh werd tot Nirbhaya omgedoopt, wat ‘de onbevreesde’ betekent. Nirbhaya groeide uit tot het symbool van de strijd tegen vrouwengeweld.

India heeft een kwalijke reputatie wat geweld tegen vrouwen betreft. De laatste jaren stijgt het aantal aangegeven verkrachtingen, en in de publieke opinie krijgen slachtoffers vaak het verwijt ze uit te lokken.

Geen spijt

Dat blijkt ook uit het interview dat de Britse filmmaakster Leslie Udwin met Mukesh Singh afnam. De dader toont absoluut geen berouw voor zijn daden. Sterker nog, hij legt de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer.

‘Ze was gekleed op een manier dat mannen zich aangetrokken voelen. Eigenlijk wil ze dat iemand iets met haar doet.’

‘Vrouwen horen het huishouden te doen, en moeten niet feestvieren in foute kledij. Slechts twintig procent van de vrouwen zijn “goed”.’

De advocaat van de dader doet er nog een schepje bovenop. ‘De vrouw heeft er in feite zelf om gevraagd. Ze was gekleed op een manier dat mannen zich aangetrokken voelen. Eigenlijk wil ze dat iemand iets met haar doet.’

Wanneer Mukesh Singh geconfronteerd wordt met de verwondingen die hij Nirbhaya toediende, zegt hij botweg: ‘Een meisje moet zich niet verzetten tijdens een verkrachting. Als ze zich stil had gehouden, hadden we haar gewoon weer afgezet.’

Documentaire verdeelt India

Een Indiase rechtbank besliste dat het interview niet mag worden vertoond omdat de uitspraken van Mukesh Singh te aanstootgevend zijn. Coproducent NDTV, die de documentaire in India zou uitzenden, zegt dat de boodschap verkeerd begrepen wordt. ‘De documentaire gaat over de beschamende opvatting dat vrouwen minderwaardig zijn’, klinkt het bij het televisienetwerk.

‘Dit is geen journalistiek’, zegt Times Now redacteur Arnab Goswami. In enkele tweets uit de nieuwszender zware kritiek op de documentairemakers.

Andere media begrijpen niet dat de documentaire werd gebannen. Volgens hen kan de uitzending belangrijk zijn om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Volgens schrijver en senator Javed Akhtar worden meningen als die van Singh zelfs in het parlement uitgesproken. Hij vindt de documentaire en het publieke debat daarover dan ook een uitstekende zaak. ‘Op deze manier worden miljoenen Indiase mannen geconfronteerd met het feit dat ze denken als verkrachters’, zegt hij.

 ‘Op deze manier worden miljoenen Indiase mannen geconfronteerd met het feit dat ze denken als verkrachters’

De BBC zond de documentaire vervroegd uit, op woensdagavond 4 maart. De Indiase overheid was daar niet mee opgezet, ze vreest dat de uitzending veel onrust in India zal veroorzaken. Ze eist daarom dat de Britse omroep fragmenten van de film op Youtube verwijdert. Het is nog niet zeker of er juridische stappen tegen de BBC worden genomen. 

Donderdag 5 maart werd in Dimapur een vermeende verkrachter nog publiekelijk gelyncht. Een woedende massa van ongeveer 10.000 mensen bestormde de gevangenis en haalde de verdachte uit zijn cel. Hij werd naakt naar het stadscentrum gesleurd, door het geweld overleed hij onderweg. Het levenloze lichaam werd daarop aan de klokkentoren opgehangen.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.