'Democratische' verkiezingen in Rwanda openen deur naar Oost-Afrikaanse Gemeenschap

Nieuws

'Democratische' verkiezingen in Rwanda openen deur naar Oost-Afrikaanse Gemeenschap

Joyce Mulama

04 september 2003

Nu Rwanda de eerste 'pluralistische' verkiezingen achter de rug heeft, wil het toetreden tot de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, een handelsblok waartoe Kenia, Tanzania en Uganda behoren. Kigali stelde al eerder zijn kandidatuur en zal die volgens de Rwandese ambassadeur in Kenia vernieuwen. Alle voorwaarden tot toetreding zijn vervuld na de verkiezingen van 25 augustus, zegt Seth Kamanzi.

De toetreding werd tot dusver uitgesteld omdat Rwanda als ondemocratisch werd beschouwd, zegt de Rwandese ambassadeur in Kenia Seth Kamanzi. De verkiezingen van 25 augustus, de eerste met meerdere partijen sinds Rwanda onafhankelijk werd in 1962, heeft daar verandering in gebracht. Zittend president Paul Kagame behaalde daar een monsterscore van 95 procent, al stelden veel waarnemers vast dat de democratische geest van de verkiezingen ver te zoeken was. De Hutu’s, die 84 procent uitmaken van de Rwandese bevolking, zouden voor de Tutsi Kagame hebben gestemd uit vrees voor represailles.

De Tutsi’s die sinds 1994 aan de macht zijn in het vroeger altijd op de Franstalige wereld gerichte Rwanda, beginnen Rwanda steeds meer op de Engelstalige cultuursfeer in Afrika te oriënteren. De meesten van hen groeiden op in vluchtelingenkampen in Uganda, Kenia en Tanzania tussen 1959 en 1994. Kagame was getuige van de geboorte van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) in 1967 en van zijn roemloze ondergang tien jaar later. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap werd opnieuw opgericht in november 1999 met de bedoeling een douane-unie te vormen, één munt in te voeren en uiteindelijk een politieke unie te vormen.

Volgens het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken buigt het EAC-secretariaat in het Tanzaniaanse Arusha zich binnenkort over de Rwandese kandidatuur. De drie staatshoofden zullen de goedkeuring overwegen op de volgende top, die in november plaatsvindt.

Rwanda onderhoudt nu al nauwe economische banden met de EAC. Kenia is de belangrijkste handelspartner, goed voor 73 procent van de Rwandese import en de helft van de export. Naast handelsvoordelen en een verhoogde levensstandaard hoopt Rwanda ook dat toetreding voor emigratie zorgt zodat de druk op de ketel in het dichtbevolkte land wat zal verminderen.

Kenia, Uganda en Rwanda behoren ook tot de COMESA, de gemeenschappelijke markt van Oost- en Zuidelijk Afrika. Tanzania is ook lid van de SADC, een samenwerkingsverband van 14 Zuidelijk Afrikaanse staten.