Deze cola bevat pesticiden

Nieuws

Deze cola bevat pesticiden

Ranjit Devraj

09 december 2004

Coca-Cola en Pepsi moeten hun klanten in India voortaan waarschuwen dat er pesticiden in hun cola zitten. Het Indiase hooggerechtshof gaf de twee bedrijven maandag twee weken de tijd om over een gepaste tekst op hun etiketten na te denken.

De advocaten van de frisdrankgiganten hadden aangevoerd dat er onmogelijk een vast cijfer kan worden geplakt op de giftige stoffen in Indiase cola. Maar het hooggerechtshof staat de bedrijven alleen toe te vermelden dat de hoeveelheid pesticiden onder de gevarengrens blijft. De mensen hebben het recht te weten wat ze drinken, luidt het oordeel.

De twee Amerikaanse colamerken hebben in de jaren 90 bijna de hele Indiase frisdrankmarkt veroverd. Maar in augustus vorig jaar veranderde dat succesverhaal opeens in een nachtmerrie. Toen maakte het Centre for Science and Environment (CSE), een milieugroep uit New-Delhi, bekend dat in India geproduceerde Coke en Pepsi een niet onaanzienlijke dosis bestrijdingsmiddelen bevatten. Het grondwater en de suiker die de bedrijven gebruiken, zijn onder meer verontreinigd met Lindaan, DDT, Chlorpyrifos en Malathion. Die residu’s kunnen bij het productieproces blijkbaar niet helemaal verwijderd worden. Bestrijdingsmiddelen als Lindaan en DDT zijn in Europa al lang verboden. Lindaan kan onder meer lever en nieren aantasten.

Het Indiase parlement en verscheidene scholen verboden prompt de verkoop van de twee frisdranksoorten in hun kantines. Ook het Central Food and Technological Research Institute (CFTRI) - een openbare instelling - vond bij latere tests in alle flesjes Cola en Pepsi hoge hoeveelheden Lindaan. Die antireclame maakte een einde aan de zegetocht van de twee colamerken in India. Later kregen de twee bedrijven ook nog eens de wind van voren omdat verscheidene van hun vestigingen enorme hoeveelheden grondwater verbruiken, wat ten koste gaat van de landbouw in de buurt.

De zaak maakt duidelijk dat India met een groot grondwaterprobleem zit. Coca-Cola en Pepsi zeggen dat ze het water dat ze voor hun frisdranken gebruiken, meermaals zuiveren en toch niet alle residu’s weg krijgen. Dat wijst op een extreem hoge vervuiling met pesticiden, zegt Sudhirendra Sharma, een waterexpert die als adviseur voor de Wereldbank en de Verenigde Naties werkt. Volgens Sharma hadden Indiase beleidsmakers al lang een einde moeten maken aan het zware gebruik van pesticiden in de landbouw. (PD/MM)