Diagnose via de gsm nadert

Nieuws

Diagnose via de gsm nadert

Joren Gettemans

17 april 2009

Mobieltjes worden al gebruikt om patiënten aan hun medicatie te herinneren of om de bevolking te informeren over gezondheidsrisico’s. Binnenkort kunnen ze met toepassingen als de “CelloPhone” en de “CellScope” ook van op afstand een diagnose helpen stellen. Vooral in ontwikkelingslanden is daar grote nood aan.

Beide apparaten zijn ontwikkeld door universitaire teams en kunnen gebruikt worden met een alledaagse gsm die over een fotofunctie beschikt. De CellScope is een minuscule optische microscoop die op de gsm-camera bevestigd wordt. De CelloPhone gebruikt een lichtjes andere techniek en fotografeert de schaduwen van cellen. Via de gsm worden de foto’s vervolgens doorgestuurd naar een centrale computer, die de diagnose terugstuurt in de vorm van een sms-berichtje. De toestellen zouden onder meer hiv, malaria en tuberculose kunnen opsporen.

Veldproeven

De twee toestelletjes wonnen samen een beurs van 700.000 dollar van het Vodafone Americas Foundation Wireless Innovation Project. Het team van de Universiteit van Los Angeles dat de CelloPhone ontwikkelde, wil daar meteen veldproeven mee beginnen in grote ziekenhuizen in Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië.
 
Ook het CellScope-team van de Universiteit van Berkeley wil het prijzengeld gebruiken voor eerste veldproeven in het opsporen van malaria en tuberculose.
 
De toestellen moeten vooral van pas komen op het platteland in ontwikkelingslanden, waar ziekenhuizen moeilijk conventionele microscopen kunnen betalen en al helemaal geen personeel hebben om de analyse te doen.
Nu moet nog getest worden hoe accuraat ze zijn bij het opsporen van ziektes als malaria, hiv en tuberculose. Het team achter CellScope maakt zich sterk dat ze “dicht bij apparaten staan die momenteel tot tachtigduizend euro kosten.”