Diarree doodt nog steeds kinderen in Kenia

De kindersterfte in Kenia is in de afgelopen jaren sterk gedaald, maar bevindt zich nog steeds ver boven het streefdoel van 32 per 1000 geboorten. Diarree is een belangrijke doodsoorzaak van kinderen jonger van vijf jaar.

  • Adam Posey (CC BY-SA 2.0) 'Ouders moeten begrijpen dat een snelle behandeling met vloeistof levensreddend kan zijn voor kinderen met diaree.' Adam Posey (CC BY-SA 2.0)
  • Jacob Bøtter (CC BY 2.0) 'Als we preventief medicijnen toedienen bij hiv-positieve moeders, kan de hiv-overdracht van moeder op kind teruggebracht worden tot 1 procent.' Jacob Bøtter (CC BY 2.0)

In 2014 lag de kindersterfte in Kenia op 52 per 1.000 geboorten. Dat is een flinke daling ten opzichte van de 74 doden in 2008/2009. Kinderen die diarree krijgen, kunnen grote hoeveelheden vocht verliezen in korte tijd. De belangrijkste behandeling hiervoor is het toedienen van extra vocht. In de meest ernstige gevallen gebeurt dat via een infuus.

‘Ouders weigeren vaak een infuus.’

Ouders zijn echter vaak huiverig voor een infuus, zegt Esther Mayaka, verpleegster in de Jamii Kliniek in Mathare in Nairobi. ‘Ouders die kinderen met waterige diarree naar het ziekenhuis brengen, weigeren vaak een infuus. Dat is een probleem, want diarree is een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen. En vloeistoffen toedienen is nog steeds de belangrijkste remedie.’

De voortdurende regen en overstromingen in het land hebben geleid tot een comeback van ziekten zoals cholera, zegt ze. Waterige diarree is een opvallend symptoom van cholera. In februari van dit jaar gaf de Medische Dienst in Kenia een cholera-waarschuwing uit, nadat het aantal gevallen van waterige diarree in diverse regio’s – waaronder Homa Bay, Migori en Nairobi, was gestegen.

Malaria

Grace Irimu, universitair docent pediatrie aan de Universiteit van Nairobi, zegt dat de weerstand tegen infusen veroorzaakt wordt door een verkeerd geïnterpreteerde studie uit 2011. Uit de betreffende studie in Kenia, Tanzania en Oeganda bleek dat het toedienen van een bolus (bijvoorbeeld via injectie) bij kinderen in shock of met een slechte bloedcirculatie kan leiden tot de dood.

In die studie ging het volgens Irimu echter niet om diarree, maar alleen om ziekten die geassocieerd worden met koorts, zoals malaria en bloedvergiftiging.

‘Ouders moeten begrijpen dat een snelle behandeling met vloeistof levensreddend kan zijn voor kinderen met shock of slechte bloedcirculatie als gevolg van diarree’, zegt ze. Volgens de Keniaanse Associatie voor Pediatrie zijn kinderen met diarree en uitdroging niet meegenomen in de beruchte studie, omdat het bij die groep duidelijk is dat toediening van vocht belangrijk is.

Hiv en aids

Kenia boekt intussen ook vooruitgang op het gebied van hiv en aids, een andere belangrijke gezondheidskwestie. Studies laten zien dat het aantal kinderen met hiv tussen 18 maanden en 14 jaar oud gedaald is van 184.000 in 2007 naar 104.000 in 2012.

Joseph Karanja, gezondheidsexpert in Nairobi, zegt dat het nog beter kan. ‘Als we beschikbare antiretrovirale medicijnen preventief inzetten bij hiv-positieve moeders, kan de hiv-overdracht van moeder op kind teruggebracht worden tot 1 procent.’

Jacob Bøtter (CC BY 2.0)

‘Als we preventief medicijnen toedienen bij hiv-positieve moeders, kan de hiv-overdracht van moeder op kind teruggebracht worden tot 1 procent.’

Op het gebied van de Millenniumdoelen werd verder enige vooruitgang geboekt in het verminderen van ondergewicht bij kinderen jonger dan vijf jaar oud, een doel gericht op het uitroeien van extreme honger en armoede.

Het Kenya Demographic and Health Survey uit 2014 meldt dat niet alleen de ondervoeding aanzienlijk is afgenomen, van 35 procent in 2008 tot 26 procent nu, maar dat ook ondergewicht daalde van 16 procent in 2008 tot 11 procent in 2014.

Hoewel de moedersterfte met 488 doden op 100.000 geboorten hoog blijft, vond meer dan drie op de vijf bevallingen (61 procent) in de afgelopen vijf jaar plaats in een gezondheidsfaciliteit. Dat is aanzienlijk meer dan de 43 procent in 2008.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.