Dierenwereld gedijt niet op akkers met gengewassen (studie)
Stephen Leahy
28 maart 2005
Boeren met genetische gewijzigde gewassen heeft een nadelig effect op de dierenwereld in de buurt. Dat is het resultaat van een Britse studie, het grootste onderzoek ooit over de ecologische gevolgen van het gebruik van transgene landbouwgewassen. Het lijkt erop dat de variëteiten uit het laboratorium Groot-Brittannië nog niet meteen zullen veroveren.
Op velden met genetisch gewijzigd winterraapzaad komen minder vogels, bijen, vlinders en andere insecten voor dan op akkers met het gewone raapzaad. Kort samengevat is dat de conclusie van het vierde en laatste rapport van de Farm Scale Evaluation (FSE) experimenten, een vierjarig onderzoek dat 7,5 miljoen euro kostte. De resultaten werden vorige week bekend gemaakt. De effecten zijn indirect: op de akkers met het transgene raapzaad groeit minder breedbladig onkruid met bloemen en zaden waarvan insecten en vogels leven. Die plantensoorten worden r verdrongen door grassen, die minder voedsel opleveren voor de dierenwereld. De bio-ingenieurs hebben genetisch gewijzigd raapzaad een grotere weerstand meegegeven tegen bepaalde soorten plantenbestrijdingsmiddelen. Daardoor kan er meer gesproeid worden tegen onkruid op die velden.
Bij hun drie eerdere experimenten zaaiden de FSE-onderzoekers op 180 velden in verschillende streken in Groot-Brittannië genetisch gewijzigde maïs, suikerbieten en lenteraapzaad. De vergelijking met akkers met de traditionele versie van die gewassen bracht aan het licht dat ook op de velden met transgene bieten en lenteraapzaad insecten en vogels minder floreerden. Bij de maïsvelden was dat niet het geval. Misschien is dat niet verwonderlijk: het herbicide dat de meeste Britse boeren bij de conventionele maïsteelt gebruiken, is zo giftig dat een verbod niet meer lang op zich zal laten wachten.
De spoedige invoering van genetisch gewijzigde landbouwgewassen in Groot-Brittannië lijkt nu wel heel onwaarschijnlijk. De Britse overheid heeft één genetisch gewijzigde maïssoort goedgekeurd, maar voorlopig zijn er geen boeren die de soort aanplanten. Monsanto, de chemiereus die de internationale markt voor genetisch gewijzigde zaden domineert, doet sinds 2003 geen pogingen meer om die soorten in Groot-Brittannië aan de man te brengen. Bayer haalde zijn transgene maïs vorig jaar van de Britse markt.
In de VS, naast Argentinië het belangrijkste teeltgebied van genetisch gewijzigde landbouwgewassen, zijn vergelijkbare studies naar de indirecte ecologische gevolgen van de overschakeling naar de nieuwe soorten nooit uitgevoerd. Dat zegt Doug Gurian-Sherman, een wetenschapper van het Centre for Food Safety, een niet-gouvernementele organisatie in Washington.
Volgens Gurian-Sherman heeft de veralgemeende invoering van transgene gewassen in Noord-Amerika nog andere nadelige effecten. In de VS zijn de eerste onkruidsoorten opgedoken die resistent zijn tegen de herbiciden waartegen de transgene soorten bestand zijn gemaakt. Nu moeten boeren veel geld uitgeven aan andere onkruidverdelgers om die soorten meester te worden. (PD)