Diplomaten eisen Amerikaanse stellingname tegen nederzettingen

Nieuws

Diplomaten eisen Amerikaanse stellingname tegen nederzettingen

Diplomaten eisen Amerikaanse stellingname tegen nederzettingen
Diplomaten eisen Amerikaanse stellingname tegen nederzettingen

Jim Lobe

20 januari 2011

Meer dan veertig Amerikaanse diplomaten en analisten dringen er bij president Barack Obama op aan om geen veto uit te spreken tegen een  resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de illegaliteit van de joodse nederzettingen in de Palestijnse Gebieden bevestigt.

In een brief schrijven voormalige Amerikaanse ambassadeurs in Israël en andere voormalige beleidsmakers dat “de Amerikaanse geloofwaardigheid” in de regio op het spel staat als de resolutie (waarschijnlijk volgende maand) in stemming wordt gebracht.
 
“Op dit belangrijke moment is de keuze van de VS bepalend voor onze status als bemiddelaar bij vrede in het Midden-Oosten”, staat in de brief die ondertekend is door onder anderen voormalig VN-ambassadeur Thomas Pickering en voormalig minister van Defensie Frank Carlucci.

“De impact van deze stemming zal niet alleen gevoeld worden als het gaat om besprekingen tussen Israël en de Palestijnen. Ook onze geloofwaardigheid met betrekking tot het respecteren van internationale wetgeving en internationale legitimiteit staat op het spel”, stelt de brief, die ondertekenaars heeft uit zowel het Democratische als Republikeinse kamp.

Moratorium

Vorige maand strandden pogingen om de Israëlische regering over te halen tot een gedeeltelijk moratorium van drie maanden op de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Amerikaanse regering had gehoopt dat een Israëlische overeenkomst, in ruil voor miljarden dollars aan oorlogsvliegtuigen, diverse veiligheidsgaranties en de belofte om elke kritische VN-resolutie over Israël te blokkeren, zou helpen om de Palestijnse president Mahmoud Abbas over te halen de in september afgebroken vredesbesprekingen nieuw leven in te blazen. Die besprekingen werden afgeblazen toen een eerder gedeeltelijk moratorium, dat tien maanden duurde, afliep.

De bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de sloop van Palestijnse eigendommen in Oost-Jeruzalem nam daarna snel toe, zeggen de Verenigde Naties en Israëlische en Palestijnse mensenrechtenactivisten.

Abbas weigert rechtstreeks in gesprek te gaan met Israël, zolang dat land de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, niet stillegt.  De regering-Obama eiste vorig jaar hetzelfde van premier Netanyahu, maar kreeg nul op rekest.

Terwijl Obama’s speciale afgezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, probeert de gesprekken tussen beide partijen gaande te houden, hopen de Palestijnen en hun bondgenoten op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de nederzettingen veroordeelt als illegaal onder het internationale recht en een hindernis voor vrede.

Grenzen

De resolutie is onderdeel van een omvangrijker diplomatiek plan, dat ook gericht is op het verkrijgen van internationale erkenning voor een Palestijnse staat gebaseerd op de grenzen van voor 1967. Pogingen daartoe kregen in de afgelopen weken steun vanuit Latijns-Amerika. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen, aangevoerd door Brazilië, gunden de Palestijnen die erkenning. Diverse belangrijke Europese landen besloten daarnaast tot een opwaardering van de diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit of overwegen dat te doen.
 
De Amerikaanse regering is tegen dergelijke stappen, hoewel het de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) deze week voor de eerste keer toestond om de Palestijnse vlag te hijsen bij het kantoor in Washington. Dat leidde echter tot hevige kritiek van de zogenoemde “Israëllobby” in de VS en zijn aanhangers in het Congres.