Discriminatie versnelt sterfte door aids in China

Nieuws

Discriminatie versnelt sterfte door aids in China

Gordon Ross

30 mei 2011

China heeft aanzienlijke successen geboekt in de strijd tegen hiv en aids, maar besmette Chinezen blijven lijden onder zware discriminatie. Critici plaatsen ook vraagtekens bij de toewijzing van de fondsen.

In China zijn ongeveer 740.000 mensen met hiv of aids besmet. Tegen 2015 zal dat ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn.

Doordat China negen jaar geleden aidsremmers is gaan verspreiden, is de sterfte door aids met bijna twee derde gedaald, volgens een studie van het Nationaal Centrum voor de Controle en Preventie van Aids/Soa. Ongeveer 63 procent van de aidspatiënten die medicijnen nodig heeft, krijgt ze nu ook; in 2002 kreeg bijna niemand ze.

Dodelijkste infectieziekte

Ondanks het succesverhaal is de sterfte als gevolg van aids vorig jaar versneld. Aids kostte vorig jaar 7743 Chinezen het leven, bijna 17 procent meer dan het jaar voordien. Voor het derde jaar op rij is aids de dodelijkste infectieziekte van China, blijkt uit een rapport van het ministerie van Gezondheid.

De stijging wordt toegeschreven aan patiënten die eind jaren negentig besmet raakten met hiv en nu aids helemaal zien ontwikkelen. Bovendien kwamen veel aidsgerelateerde doden vóór 2010 niet in de aidscijfers terecht, zegt de overheid.

Discriminatie

Een van de belangrijkste oorzaken van de groeiende sterfte is dat veel patiënten zich niet laten testen uit vrees gestigmatiseerd te worden. De behandeling begint daardoor te laat, zegt Wu Zunyou, directeur van het Nationaal Centrum voor de Controle en Preventie van Aids/Soa. Volgens de aidsexpert had 80 procent van de aidsgerelateerde doden van de laatste vijf jaar behandeling geweigerd.

“Aidspatiënten krijgen vaak af te rekenen met misverstanden en discriminatie”, zegt Wan Yanhai, een van China’s bekendste aidsactivisten. Hij emigreerde vorig jaar naar de Verenigde Staten.

Besmetting door muggenbeet

Het nieuwsagentschap Xinhua meldde deze maand (mei) dat aidspatiënten vaak een behandeling voor andere ziektes wordt geweigerd. Ze moeten naar ziekenhuizen die alleen hiv/aidspatiënten behandelen, maar daar ontbreekt vaak geschikte chirurgische infrastructuur.

De  stigmatisering wordt gevoed door desinformatie, zegt Wan. Een onderzoek van het Chinese Tijdschrift voor Gezondheidseducatie liet zien dat de helft van de Chinezen hivgeïnfecteerden geen hand zou geven en acht op tien Chinezen zouden niets kopen van hivgeïnfecteerden.

De helft van de Chinezen denkt dat aids door muggenbeten wordt overgedragen. Dat bleek bij een studie die in maart werd uitgevoerd door het Gezamenlijke Hiv/Aidsprogramma van de VN, de Wereldzakencoalitie tegen Hiv/Aids, Tuberculose en Malaria, en de Renmin-universiteit.

Geen geld voor burgerorganisaties

Er is ook kritiek op de manier waarop China zijn aidsgeld besteedt. Het Wereldfonds voor Aids-, Tuberculose- en Malariabestrijding heeft honderden miljoenen euro’s subsidies voor China bevroren omdat het de Chinese besteding van het geld niet ziet zitten.

Vooral Beijings vijandige houding ten opzichte van burgerorganisaties zet kwaad bloed. Uit audits vorig jaar bleek dat China ruim een derde van het Wereldfondsgeld niet aan basisorganisatie had gegeven, tegen de afspraken in.

China kreeg sinds 2003 539 miljoen dollar (378 miljoen euro) van het Wereldfonds, er zit nog eens 295 miljoen dollar (206 miljoen euro) in de pijpleiding.