Je leven riskeren voor de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

We hebben een dodelijk decennium voor milieuactivisten achter de rug

Romerito Pontes (CC BY 2.0)

Een betoging in São Paulo, maart 2019.

In de voorbije tien jaar zijn minstens 1733 milieu- en landbeschermers gedood, blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness. Dat is gemiddeld één moord om de twee dagen.

Al sinds 2012 verzamelt de ngo Global Witness gegevens over moorden op land- en milieubeschermers wereldwijd. Vorig jaar werden opnieuw tweehonderd activisten gedood, waardoor het cijfer voor de afgelopen tien jaar op 1733 slachtoffers komt. Dat is één persoon om de twee dagen.

Latijns-Amerika

Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft van de aanvallen in de afgelopen tien jaar hebben plaatsgevonden in Brazilië, Colombia en de Filippijnen. 

‘Ze spelen een cruciale rol als eerste verdedigingslinie tegen de ecologische ineenstorting.’

Latijns-Amerika blijkt een echte hotspot, met 68 procent van de moorden in de voorbije tien jaar. Ook vorig jaar was de regio goed voor meer dan driekwart van de geregistreerde aanvallen. Mexico was in 2021 het land met het hoogste geregistreerde aantal moorden. 

Inheemse gemeenschappen worden onevenredig zwaar getroffen: hoewel ze maar 5 procent van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze doelwit van 39 procent van de aanvallen.

Territoriale conflicten

Uit het rapport blijkt dat in landen waar de meeste milieuactivisten worden gedood, controle en gebruik van land een belangrijke reden is. Veel van het geweld en de repressie houden verband met territoriale conflicten en de nadruk op economische groei ten koste van natuurlijke rijkdommen.

De moordcijfers geven bovendien lang niet de ware omvang van het probleem weer, zegt Global Witness. In sommige landen is de situatie moeilijk in te schatten omdat beperkingen op de vrije pers en een gebrek aan onafhankelijk toezicht leiden tot onderrapportage. En in regio’s die gebukt gaan onder conflict zijn landconflicten en milieuschade moeilijker te controleren.

Straffeloosheid

De daders worden maar zelden voor het gerecht gebracht, omdat overheden vaak nalaten om de misdaden grondig te onderzoeken. In veel gevallen wordt het onderzoek genegeerd of belemmerd, ook mede door de vermenging van bedrijfs- en staatsbelangen.

‘Over de hele wereld riskeren inheemse volkeren, milieuactivisten en andere land- en milieuverdedigers hun leven voor de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies’, zegt Mike Davis, ceo van Global Witness. ‘Ze spelen een cruciale rol als eerste verdedigingslinie tegen de ecologische ineenstorting. Maar ze worden zelf aangevallen of geconfronteerd met criminalisering en intimidatie, in stand gehouden door repressieve regeringen en bedrijven die winst voorrang geven boven menselijke en milieuschade.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.