Dodelijke hittegolven zetten opmars voort

Dodelijke hittegolven komen steeds vaker voor. Als klimaatverandering niet wordt tegengegaan, zullen ze tegen het einde van deze eeuw driekwart van de wereldbevolking treffen. De mensheid heeft nog ‘keuze tussen slecht en verschrikkelijk’, waarschuwt Amerikaans onderzoek in Nature Climate Change.

Oxfam East Africa (cc: BY 2.0)

Faadomi Hirsi en haar kleinzoon dragen hun dagelijkse jerrycan water naar huis.

De wetenschappers van de Universiteit van Hawaï deden uitgebreid onderzoek naar 783 van de bijna 2.000 hittegolven die mensenlevens eisten tussen 1980 en 2014. Door de klimatologische omstandigheden te bestuderen, konden ze een drempel identificeren waarbij temperaturen en luchtvochtigheid dodelijk worden.

Steeds grotere delen van de wereld zullen in de volgende decennia te maken krijgen met periodes waarin die drempel twintig dagen of langer zal worden overschreden. Nu al krijgen drie op de tien mensen elk jaar te maken met dergelijke hittegolven. Dat die zich niet beperken tot ontwikkelingslanden, bewijst onder meer de Europese hittegolf van 2003 die naar schatting 70.000 mensenlevens eiste.

‘Wat hittegolven betreft, kunnen we nog kiezen tussen slecht en verschrikkelijk. Veel mensen overal ter wereld betalen nu al de prijs.’

Als de klimaatverandering niet wordt tegengegaan, zal tegen het einde van deze eeuw 74 procent van de wereldbevolking met dergelijke hittegolven worden geconfronteerd, schrijft Nature Climate Change. Maar zelfs als de uitstoot van broeikasgassen nu ingrijpend wordt teruggedrongen, stijgt het aandeel van de getroffen wereldbevolking nog naar 48 procent.

‘De keuzes voor de toekomst raken op’, zegt Camilo Mora, hoogleraar Geografie aan de Universiteit van Hawaï en hoofdauteur van de studie. ‘Wat hittegolven betreft, kunnen we nog kiezen tussen slecht en verschrikkelijk. Veel mensen overal ter wereld betalen nu al de prijs, en de klimaatmodellen voorspellen dat hun aantal nog enorm zal stijgen als we onze uitstoot niet aan banden leggen.’

Kleine stijging

Dat niet alleen de geografische verspreiding, maar ook de frequentie van dodelijke hittegolven toeneemt, toonde een andere studie uit India eerder deze maand aan. Daaruit bleek dat, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur steeg van 27 tot 27,5 graden, de kans op dodelijke hittegolven steeg van 13 tot 32 procent. Dat is meer dan een verdubbeling.

De gevolgen daarvan zijn reëel: het aantal uitzonderlijk warme dagen – gemiddeld 7,3 in de onderzochte periode – piekte in 1998 op 18 met 1655 doden als gevolg, en op 13 in 2003 met 1500 doden als gevolg van de hitte.

De impact die een stijging met 0,5 graden al heeft, voorspelt weinig goeds voor de klimaatverandering van 2,2 tot 5,5 graden die verwacht wordt voor landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.