Dodelijkste malaria afkomstig van gorilla's

Nieuws

Dodelijkste malaria afkomstig van gorilla's

Joren Gettemans

24 september 2010

Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, blijkt afkomstig van gorilla's en niet van chimpansees of bonobo's zoals onderzoekers eerder vermoedden.

Malaria kan veroorzaakt worden door vijf types parasieten, waarvan de Plasmodium falciparum de meest gevaarlijke is. De parasiet is verantwoordelijk voor meer dan een miljoen doden per jaar, vooral in Afrika.
In een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature ging een internationale groep van wetenschappers op zoek naar de bron van de parasiet. Dankzij gegevensbanken voor hiv/aids-onderzoek konden ze duizenden dna-stalen analyseren van allerlei apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla’s en bonobo’s.
Daauit blijkt dat laaglandgorilla’s en chimpansees een belangrijk reservoir vormen voor de plasmodium-parasieten, en dat Plasmodium falciparum in oorsprong afkomstig is van de westelijke laaglandgorilla, en met name met populaties in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de DRC.

Strijd tegen malaria

Kennis over de oorsprong van malaria is belangrijk in de strijd tegen de ziekte. De wetenschappers vermoeden dat één geval van overdracht de link kan zijn tussen de ziekte bij apen en mensen. Grote vraag is nu of zo’n geval zich opnieuw zou kunnen voordoen. De wetenschappers willen verder onderzoeken of de gorilla’s een blijvende bron van malaria kunnen vormen voor menselijke besmetting.
“Studies zoals deze kunnen helpen om betere strategieën tegen malaria uit te dokteren”, zegt David Morgan, een van de auteurs van de studie. “Ze geven ook informatie over de manier waarop de parasiet zich ontwikkeld heeft en zich heeft aangepast aan zowel apen als mensen.
De westelijke laaglandgorilla is bedreigd maar komt meer voor dan de bekendere berggorilla. De apen leven vooral in de regenwouden van Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de DRC, Angola en Equatoriaal-Guinea.