Dood Argentijnse procureur blijft mysterie

In Argentinië heerst er nog steeds veel opschudding omwille van de mysterieuze dood van Alberto Nisman, de openbare aanklager die president Cristina Fernández de Kirchner voor de rechter wou dagen. Exact een week na het verdachte overlijden kreeg de politieke thriller een nieuw hoofdstuk toen de eerste journalist die het nieuws naar buiten bracht, uit de doeken deed waarom hij vlak nadien moest vluchten.

  • jmalievi (CC BY-NC 2.0) Vorige week kwamen er veel Argentijnen op straat om rechtvaardigheid te eisen. In de tussentijd tieren de complottheorieën welig en blijft het bewijs van Nisman onaangeroerd. jmalievi (CC BY-NC 2.0)

‘Het waren de meest krankzinnige dagen uit mijn leven’, verklaarde Damián Pachter op zondag 25 januari. Pachter, bekend als de eerste journalist die de dood van Nisman lekte naar de pers, was net toegekomen in Israël toen hij deze woorden uitsprak. Achtenveertig uur lang werd hij naar eigen zeggen op de hielen gezeten. Wanneer de joodse journalist met twee nationaliteiten Tel Aviv bereikte, kon hij zijn verhaal doen.

Politiek spelletje op Twitter

Zondag 18 januari, 18h35 lokale tijd. Buenos Aires Herald-journalist Damián Pachter stuurt een tweet de wereld in die veel gevolgen zou hebben. ‘Ik ben net op de hoogte gesteld van een incident bij openbare aanklager Nisman thuis.’

Een halfuur later, een tweede tweet: ‘Alberto Nisman werd bloedend gevonden in zijn bad. Hij ademde niet meer. Een medisch team is aanwezig.’

Zo werd de wereld op de hoogte gesteld dat de openbare aanklager die zijn president beschuldigde van doofpotpraktijken op mysterieuze wijze om het leven gekomen was.

‘Ik wist dat mijn bron geloofwaardig was, dus ik twijfelde niet om het bericht snel te verspreiden. Twitter was hiervoor het beste medium’, aldus de journalist, die inmiddels bijna 25000 volgers heeft op zijn account.

‘Terugkeren naar Argentinië ligt moeilijk. Ik moest vluchten voor mijn leven.’

Ondertussen is Pachter minder te spreken over de sociale netwerksite. ‘Het nieuwsagentschap van de regering heeft een tweet van mij verspreid die ik nooit geschreven heb. Ook werd een tweet de wereld ingestuurd met daarop de details van mijn vluchtschema, waaruit zou blijken dat ik op twee februari al terugkeer. Ik zou niet echt gevlucht zijn, dus.’

Pachter is wel degelijk op de vlucht geslagen. Hij liet weten ‘te vrezen voor zijn leven’. In een exclusief interview met de Latijns-Amerikaanse nieuwssite Infobae verklaarde de journalist dat het nog onzeker is wanneer hij terugkeert, als hij al zou terugkeren, maar dat hij wel zijn beroep blijft uitoefenen. ‘Journalist voor altijd’, klinkt het.

Steeds meer achterdocht

Het verhaal van Pachter is een van de vele vreemde berichten die de afgelopen week verschenen in de Argentijnse pers. Het meest opvallende nieuws was toch wel de verklaring van president Fernández de Kirchner, dat de openbare aanklager die haar voor de rechter daagde toch vermoord zou geweest zijn. Hiermee zegt ze exact het tegenovergestelde van eerdere verklaringen, waarin enkel de zelfmoordpiste plausibel leek.

Fernández de Kirchner beweert dat de Geheime Dienst misbruik gemaakt zou hebben van Nisman om de Argentijnse regering in een kwaad daglicht te stellen. ‘Ze buitten hem uit toen hij nog leefde, en daarna wilden ze hem dood’. Eerder was al bekend dat Jaime Stiusso, een van spionage verdachte ex-agent, diegene was die Nisman verzocht vroeger terug te keren uit Spanje, waar de openbare aanklager de verjaardag van zijn dochter vierde.

De Geheime Dienst zou achter de dood van Nisman zitten. Of de maffia. Of de collega die Nisman een wapen geleend had om zichzelf te beschermen.

Het zou gaan om een complot, beweert ook Julián Domínguez, voorzitter van de Kamer. ‘We willen de waarheid. We willen weten welke maffia-strekking verantwoordelijk is voor de dood van Nisman.’

Veiligheidssecretaris Sergio Berni wijst op zijn beurt met de vinger naar Diego Lagomarsino, de medewerker van Nisman die hem het wapen geleend had omdat de openbare aanklager zich bedreigd voelde. ‘Hij heeft veel uit te leggen. Een wapen van dat kaliber is helemaal niet geschikt voor zelfverdediging. Het is aan de procureur om te beslissen of het verhaal van Lagomarsino al dan niet juist is.’

Zelf wordt Berni ook onder vuur genomen. De oppositie staat heel kritisch tegenover zijn optreden in de zaak. Berni had het appartement betreden voor procureur Viviana Fein aankwam. ‘Maar ik heb geen voet gezet in de badkamer, waar het lijk van Nisman lag’, verdedigt hij zich. De veiligheidssecretaris verschijnt woensdag voor het congres om zijn versie van de feiten uit te leggen.

En zo kan het politieke kat- en muisspelletje in Argentinië nog even doorgaan. Zoals Argentijns politicoloog Andrés Malamud vorige week voorspelde, is het onderzoek naar de dood van Nisman dringender dan het driehonderd pagina lange document dat de betrokkenheid van de president bij een terreuraanslag van twintig jaar geleden zou bewijzen. En dat nu opnieuw in de doofpot dreigt te belanden.  

UPDATE: De gemoederen geraken intussen oververhit in Argentinië. De dag na het verschijnen van dit artikel, op 27 januari, kondigde president Cristina Fernández de Kirchner aan dat de regering de Geheime Dienst volledig ontmantelt. ‘De verandering is nodig omdat het de nationale belangen niet verdedigt’, aldus Fernández de Kirchner. De Geheime Dienst wordt vervangen door een Federaal Inlichtingenagentschap. Op 1 februari komt het Congres bijeen om de veranderingen ‘zo snel mogelijk’ door te voeren. (27/01/2015)

UPDATE:Het voorstel om een tweede autopsie uit te voeren op het lijk van Nisman is van tafel geveegd. Die beslissing heeft zijn ex-vrouw, de rechter Sandra Arroyo Salgado, in samenspraak met procureur Viviana Fein genomen. Het lichaam wordt vandaag teruggegeven aan de familie. (28/01/2015)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Eindredacteur en freelance journalist

    Sarah Vandoorne is freelance journalist, eindredacteur en auteur van het boek ‘Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld’ (Uitgeverij Vrijdag, 2023).

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.