Door natuurrampen kijken Caraïben aan tegen enorme schuldenberg

Marcello Casal Jr/ABr derivative work (CC BY 2.5)

 

Als gevolg van natuurrampen kijken de Caraïbische eilanden aan tegen een schuldenberg van meer dan 42 miljard dollar. Ze gaan die nu proberen te verkleinen.

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), de belangrijkste VN-organisatie in de regio, gaat de Caraïbische eilanden nu helpen die zeer hoge buitenlandse schulden af te bouwen. Dat kondigde secretaris-generaal Alicia Bárcena aan in de Cubaanse hoofdstad Havana, na afloop van de jaarlijkse Cepal-conferentie die daar de afgelopen week plaatsvond.

3 miljard dollar per jaar

Volgens het regionale agentschap is de zware schuldenlast van de subregio te wijten aan de ‘hoge kosten die deze landen hebben moeten dragen door de impact van natuurrampen’, zegt Bárcena.

‘De gemiddelde jaarlijkse verliezen door natuurrampen in de Caraïben worden geschat op 3 miljard dollar, waarvan vooral de sociale en productiesectoren het slachtoffer zijn’, meldt het rapport The Caribbean Outlook 2018.

De andere Latijns-Amerikaanse landen kenden sinds de wereldwijde crisis van 2008-2009 periodes van economische groei, maar ‘de groei van de Caraïbische economieën blijft laag’, aldus het document.

Fonds

Verschillende Caraïbische eilanden vallen in de categorie van middeninkomenslanden. Daardoor ‘komen ze niet aanmerking voor ontwikkelingshulp, concessionele fondsen of een speciale behandeling in commerciële aangelegenheden’, een probleem waarmee ook andere Latijns-Amerikaanse landen kampen, aldus Bárcena.

De Cepal is daarom van plan een fonds te creëren dat de financiële veerkracht van de eilanden moet versterken.

Milieuproblemen vormden de hoofdbrok tijdens deze Cepalbijeeenkomst. Bijna 17 procent van alle 10.271 natuurrampen in de periode 1970-2010 deden zich voor in Latijns-Amerika en de Caraïben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.