Klimaatcrisis

Alaska verliest ijs in sneltempo

Heather Shevlin/Unsplash (CC0)

 

Het zee-ijs in Alaska smelt in recordtempo. In acht dagen tijd verloor de Beringzee aan de westkust bijna een derde van zijn ijs. Door het veranderde klimaat is het voortbestaan van veel dorpen in gevaar. Het zou niet de eerste keer zijn dat volledige dorpen uit schrik voor overstromingen moeten verhuizen.

Doordat het ijs in de zee verdwijnt verliest Alaska een barrière die de kust beschermt tegen erosie. Talloze dorpen worden bedreigd door overstromingen, wat zogenaamde klimaatvluchtelingen tot gevolg zou kunnen hebben.

In 2016 besliste het dorp Shishmaref, een klein eiland voor het vasteland, om integraal te verhuizen door de aanhoudende erosie. De aanleg van extra dijken en de verplaatsing van huizen van de ene naar de andere kant van eiland bleken geen oplossing te zijn. Het was de eerste keer dat een dorp collectief zo’n beslissing nam. Een verhuizing is niet enkel financieel een moeilijke kwestie. Inwoners willen ook hun oorspronkelijke levenswijze behouden. Dat kan alleen wanneer de nieuwe plek daarmee akkoord gaat.  

Ongezien tempo

European Space Agency (CC BY-SA 2.0)

De Beringzee, 26 maart 2017.

Hoewel het zee-ijs normaliter in maart zijn maximale omvang bereikt, is het al volop aan het smelten. Het met ijs bedekte gebied van de Beringzee is momenteel zestig procent kleiner in vergelijking met het gemiddelde van de periode tussen 1981 en 2010. De omvang van het Arctisch poolijs was in 2017 het kleinst sinds het begin van de metingen in 1979. ‘De situatie gaat allesbehalve verbeteren’, zegt Richard Thoman, klimaatexpert van Alaska National Weather Service. ‘Het ijs dreigt deze week nog meer te smelten.’

Danali National Park verloor tussen 1950 en 2010 acht procent van zijn gletsjers.

Uit het Arctic Report Card van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration blijkt dat de Noordpool in 2017 zijn tweede warmste jaar kende sinds het begin van de metingen in 1900. Daarnaast blijven de temperaturen stijgen en smelt het zee-ijs aan tempo’s die ongezien zijn in de voorbije 1500 jaar. Zo is er momenteel sprake van een ijsvrij gebied in de Tsjoektsjenzee ten noorden van Alaska. ‘De laatste keer gebeurde dat in 1989’, zegt Thoman.

De afgelopen jaren werd de leefomgeving van de inwoners van Alaska meermaals bedreigd door het veranderde klimaat. Gletsjers verdwenen in sneltempo, zo verloor het Danali National Park tussen 1950 en 2010 acht procent van zijn gletsjers. Ook bosbranden, waar er in één zomer ruim 20.234 vierkante kilometer verdween, werken de klimaatverandering mee in de hand. 

Vicieuze cirkel

Smeltend ijs baart niet alleen zorgen vanwege de stijgende zeespiegel. Daarmee verdwijnt ook een spiegel die de energie van het zonlicht terugkaatst naar de ruimte. Als het ijs smelt, is er minder zee-ijs en verkleint het reflecterende oppervlakte om de straling van de zon terug te kaatsen. Dat betekent dat er meer stralen van de zon worden vastgehouden, wat de opwarming versnelt en het smelten van het zee-ijs versterkt. Een vicieuze cirkel dus die opnieuw aanleiding vormt voor een verdere smelting van het zee-ijs. Volgens het Arctic Report Card warmt Alaska daarom dubbel zo snel op als de rest van de wereld. 

Toch komt het smeltende ijs als een geschenk voor de inwoners van het eiland Saint Lawrence die leven van de walvisjacht. De inwoners kwamen de afgelopen maanden onder toenemende druk te staan door een bedreiging van de voedselzekerheid. Ze moesten op zoek naar voedsel op het vasteland, maar in Saint Lawrence zijn er geen landzoogdieren.

Hun bestaan hangt volledig af van de walvisjacht. Het walvisjachtseizoen wordt meestal eind november beëindigd, maar dat werd verlengd. Walvissen waren door de grote ijsmassa niet in staat om het eiland te bereiken. Door het smeltende ijs haalden de inwoners van Saint Lawrence begin februari hun eerste walvis van het jachtseizoen binnen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.