Strijd tegen ontbossing

Drie grootste regenwoudlanden vormen alliantie om krachtigste longen op aarde te beschermen

Nanang Sujana/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

De Democratische Republiek van Congo, Indonesië en Brazilië gaan samenwerken op vlak van het behoud, beheer en herstel van hun regenwouden. Samen herbergen de drie landen meer dan de helft van ’s werelds tropische regenwouden.

Maandag tekenden vertegenwoordigers van de drie landen daartoe een gemeenschappelijke verklaring. Dat gebeurde in de marge van de G20 en tegen de achtergrond van de VN-klimaatconferentie (COP27) die aan haar tweede en laatste week bezig is in Sharm-el-Sheikh in Egypte.

Ernstig bedreigd

De drie landen samen bevatten 52 procent van ’s werelds tropische regenwouden. Een betere samenwerking tussen hen kan leiden tot aanzienlijke winst in de bescherming van deze zogenaamde carbon sinks (natuurlijke systemen die CO2 uit de lucht halen en opslaan) en cruciale ecosystemen, stelt onderzoeksbureau Woodwell Climate Research Center in een reactie. Dat is nodig want ze worden ernstig bedreigd door houtkap, landbouw en mijnbouw.

De drie landen samen bevatten 52 procent van ’s werelds tropische regenwouden.

Naast samenwerking op vlak van behoud, duurzaam beheer en herstel van hun regenwouden, houdt de overeenkomst houdt ook in dat de drie landen compensatie zoeken voor het tegenhouden van de ontbossing. Ze zullen een nieuw internationaal donormechanisme in het leven roepen om de ‘longen van de aarde’ te helpen beschermen, en meer financiering zoeken via bestaande VN-programma’s. Verder beloven ze om hun economieën zo in te richten dat ze de gezondheid van de cruciale ecosystemen niet in het gedrang brengen.

Lichtpunt Indonesië

Eerdere internationale akkoorden om de regenwouden te beschermen - zoals de belofte rond ontbossing op COP26 vorig jaar - zijn er tot nog toe niet in geslaagd om de ontbossing te stoppen. Volgens nieuwe cijfers van het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek INPE werd er - sinds het begin van de metingen in 2006 - nooit zoveel bos gekapt in het Braziliaanse Amazonegebied gebied als dit jaar.

Ook in de Democratische Republiek Congo (DRC) gaat de ontbossing in stijgende lijn, en het valt nog te bezien hoe Kinshasa deze overeenkomst zal verzoenen met het veilen van olieconcessies in haar regenwouden.

Indonesië daarentegen slaagde er als enige land in de ontbossing de afgelopen vijf jaar elk jaar te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.