Drie Mexicaanse dorpen willen niet wijken voor stuwdam
Daniela Pastrana
08 februari 2011
De inwoners van drie dorpen die door de bouw van de El Zapotillo-dam onder water zullen staan, weigeren te verhuizen. Ze putten alle juridische middelen uit om het megaproject in de westelijke staat Jalisco tegen te houden. De Mexicaanse autoriteiten verwijzen naar de voordelen van de stuwdam voor drinkwater en werkgelegenheid.
Temacapulín, dat tussen vier heuvels ligt, biedt de felste weerstand. Het regeringsproject voor een aquaduct zou niet alleen betekenen dat de inwoners moeten verhuizen, maar ook dat het kerkhof en de meer dan 250 jaar oude kerk moeten wijken. Dit culturele en historische erfgoed zal onder water verdwijnen.
“Met de hulp van wetenschappers aan de Guadalajara-universiteit hebben we bewezen dat de dam elders kan worden gebouwd, maar dat willen ze niet”, verklaart Emma Juárez van de beweging “Red Temacapulín, Acasico en Palmarejo”. Begin januari hield de groep een niet-bindende stemming in Temacapulín, een dorp van 500 inwoners. Ook mensen afkomstig uit het dorp die nu in de VS en in de stad Guadalajara wonen, namen deel.
Van de 648 kiezers stemden er 643 tegen de dam en de verhuis naar een dorp 500 meter verder. “Ze willen niet dat hun dorp van de kaart wordt geveegd”, zegt Guadalupe Espinoza, een advocate die in het kader van het verzet tegen het project klachten over arbitraire actie van de autoriteiten heeft ingediend. “We hebben 14 rechtszaken lopen.”
12.000 banen?
“Het gaat om een kleine groep van hooguit acht mensen die zich tegen het project kant”, reageert Raúl Antonio Iglesias, regionale directeur van de nationale watermaatschappij (Conagua) in het Cuenca Lerma Santiago Pacífico-bekken. “Bij de stemming werden er mensen bijgehaald die er niet wonen.”
De El Zapotillo-dam maakt deel uit van een megaproject om drinkwater tot bij mensen in de regio Los Altos te krijgen. Volgens de autoriteiten zullen 2,5 miljoen mensen in veertien dorpen en twee steden er wel bij varen. Iglesias raamt het totale kostenplaatje op 835 miljoen dollar, waarvan 208 miljoen voor de dam zelf en compensatie voor de lokale bewoners. Toch is er geen concreet voorstel tot vergoeding gedaan, er werd alleen een plan opgesteld voor de verplaatsing van de dorpen.
Het project, dat tegen eind 2012 wordt uitgevoerd, omvat ook de bouw van een 140 kilometer lange aquaduct voor de stuwdam, pompen, een zuiveringscentrale en een opslagtank. “Er zijn ook indirecte voordelen, want het project zal 12.000 banen opleveren”, aldus Iglesias. Dat is een valse bewering, meent Juárez. “Arbeiders in de bouw verdienen 80 pesos (5 euro) voor dagen van twaalf uur, en ze komen niet eens uit deze regio. Wat hebben wij daaraan?”
Onteigening
Het grootste probleem volgens tegenstanders is dat het originele project illegaal werd aangepast. In 2006 keurde het ministerie van Milieu een plan goed voor een 80 meter hoge dam met een reservoir voor 411 miljoen kubieke meter water. Maar wanneer projectontwikkelaars zich mochten aandienen in 2007, betrof het een 105 meter hoge muur, waardoor Temacapulín, Acasico and Palmarejo zouden onderlopen.
In september 2009 wees de federale regering het project toe aan het bedrijf Peninsular Compañía Constructora en twee andere bedrijven, en startte de regering van de staat Jalisco met een campagne om de huizen van bewoners op te kopen. Dat was het begin van een legaal en politiek gevecht om het project tegen te houden, dat in de voorbije twee jaar op de steun van nationale en internationale ngo’s kon rekenen.
De autoriteiten blijven geloven dat de dam er zal komen. “Ik heb orders gekregen om tot de laatste minuut met ieder van de eigenaars te onderhandelen, maar we bekijken ook de optie van onteigening. We mogen de voordelen voor de meerderheid niet uit het oog verliezen”, besluit Iglesias.