Driekwart van de Zimbabwanen leeft in armoede
Ephraim Nsingo
18 januari 2009
Meer dan 75 procent van de Zimbabwanen leeft in grote armoede. Veel kinderen gaan niet naar school en driekwart van de staatsscholen functioneert niet naar behoren omdat onderwijzers te weinig betaald krijgen en elders werk zoeken.
Uit een recent gepubliceerd rapport van Save the Children (SCF), blijkt dat tien van de dertien miljoen Zimbabwanen in armoede leeft en grote moeite heeft te voorzien in basisbehoeften zoals eten.
“Onderwijzers krijgen te weinig salaris om van te leven en zoeken elders werk en eten”, zegt het rapport. “Veel arme gezinnen zien zich genoodzaakt kinderen van school te halen, zodat ze naar werk een eten kunnen zoeken.”
Fambai Ngirande van de National Association of Non-Governmental Organisations (Nango) zegt dat de situatie ernstiger is dan het rapport schetst. “En het wordt nog steeds erger. Deze situatie is het gevolg van jarenlang wanbeleid door de politieke elite en had voorkomen kunnen worden.”
Ngirande zegt de honger mensen dwingt hun toevlucht te nemen tot wanhoopsmaatregelen zoals prostitutie en kinderarbeid. Ook eten mensen wild fruit en wortels die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. De vervoerstarieven in de steden worden tweemaal daags aangepast, waardoor de meeste mensen op weekdagen kamperen bij hun werkplek. Alleen in het weekend gaan ze naar huis. Hoogopgeleide Zimbabwanen zoeken massaal laaggeschoold werk.
Schandaal
Hoewel professionals uit de middenklasse, zoals verpleegsters en onderwijzers, door de crisis niet meer kunnen leven van hun werk, zijn het de kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met hiv/aids, wezen en gehandicapten die het hardst geraakt worden, zegt Ngirande.
Raymond Majongwe, algemeen secretaris van de Progressieve Onderwijzersvakbond van Zimbabwe (PTUZ), noemt de armoede onder leraars “een schandaal”. De regering doet bewust niets aan de ellende van de onderwijzers, omdat ze zouden sympathiseren met de oppositie, zegt hij.
Een op de drie Zimbabwaanse kinderen is ondervoed. De gebrekkige water en rioleringsinfrastructuur leidde tot een cholera-epidemie die al meer dan 2.200 mensen het leven kostte. De hyperinflatie in Zimbabwe bedraagt nu officieel 243 miljoen procent, maar ligt in werkelijkheid nog veel hoger. Hulpverleners in Zimbabwe noemen het land “een van de meest actieve armoedefabrieken in de wereld”.