Drijfhout in IJsland komt uit de Sovjet-Unie

De massa’s hout die jaarlijks aanspoelen op de kust van IJsland en andere eilanden van de Noordelijke IJszee, blijken uit het Sovjettijdperk te komen. Men dacht lang dat het hout duizenden jaren oud was, maar onderzoek van jaarringen verwijst die stelling naar de prullenmand.

  • Kris Williams (CC by-nc-nd 2.0) Kris Williams (CC by-nc-nd 2.0)

Elk jaar reist hout uit de noordelijke bossen van Noord-Amerika, Europa en Azië mee met de transpolaire ijsdrift, de oceaanstroom die zee-ijs over grote afstanden vervoert. Wanneer het ijs smelt in de zomer, blijven grote hoeveelheden hout achter op de kusten van de eilanden in de IJszee, vooral IJsland, Groenland Spitsbergen (Svalbard) en de Faeröer.

Men heeft lang gedacht dat dit hout duizenden jaren oud was. Maar een studie van de jaarring spreekt dat nu tegen.

Siberië

Wetenschappers wisten al dat het hout vooral uit Centraal-Siberië komt. Het meeste hout komt van een Siberische variant van de grove den. Ze namen nu 2500 stalen van het hout en vergeleken die met een gegevensbank met data over Siberische bomen. Het hout blijkt heel wat jonger te zijn dan gedacht.

De onderzoekers konden 500 stalen dateren. Daarvan komen er minstens 324 van gekapte bomen. Drie kwart van die bomen zijn gekapt tussen 1920 en 1975, met een piek rond 1960. Dat is de periode van de Sovjet-Unie. Na de Tweede Wereldoorlog nam de boskap daar inderdaad fors toe.

Het gekapte hout werd vervoerd via de rivieren. Een groot deel ging daarbij verloren. Door introductie van nieuwe technieken in 1975 daalde dat verlies.

De studie verscheen in het vakblad Arctic, Antarctic, and Alpine Research.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.