Drinkglas bevat soms grote hoeveelheden cadmium en lood

Bewerkte glazen, geglazuurde drinkbekers en populaire merchandise kunnen potentieel schadelijke hoeveelheden cadmium en lood bevatten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Plymouth.

Chris Goldberg (CC BY-NC 2.0)

 

Ze testten 72 nieuwe en gebruikte producten, waaronder drinkbekers en bier- en wijnglazen. In meer dan 70 procent van de items werd lood aangetroffen, onder meer in gouden randjes en andere decoraties op glazen. In ongeveer evenveel items werd cadmium aangetroffen. De loodconcentraties waren in sommige gevallen duizend keer hoger dan de toegestane limiet.

Uit de testen bleek dat stukjes verf soms loslieten van het glas, als langdurig gebruik werd gesimuleerd. Dat suggereert dat deze substanties ook in het lichaam terecht kunnen komen bij langdurig gebruik.

‘Gezien het feit dat er veilige alternatieven zijn voor de industrie, zijn de resultaten van dit onderzoek zowel verrassend als zorgwekkend’

Onderzoeker Andrew Turner wijst erop dat tegenwoordig uit milieuoverwegingen ook inkt op biologische basis gebruikt wordt. Die soorten inkt werden aangetroffen op een aantal nieuw aangeschafte producten waarin geen lood en cadmium werd gevonden.

‘Gezien het feit dat er veilige alternatieven zijn voor de industrie, zijn de resultaten van dit onderzoek zowel verrassend als zorgwekkend’, zegt Turner. Hij zegt dat schadelijk stoffen nog steeds veel gebruikt worden op modern glaswerk dat gemaakt wordt in China, Europa en elders. ‘Consumenten moeten zich daar bewust van zijn. Winkels en de glasindustrie hebben de verantwoordelijkheid giftige stoffen te weren uit gedecoreerde producten.’

Speeltoestellen

Het onderzoek behoort tot een serie onderzoeken naar de aanwezigheid van toxische stoffen in onze leefomgeving. In eerder onderzoek van dezelfde universiteit werd al aangedrongen op betere controle van verf op speeltoestellen voor kinderen. Ook daar zou het gevaar liggen in het mogelijk binnenkrijgen van loslatende verfdeeltjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.