Droogte doet aantal kindhuwelijken in Mozambique toenemen

De aanhoudende droogte doet het aantal kindhuwelijken toenemen in Mozambique. Dat stelt het agentschap VN-Vrouwen.

(c) UNAMID CC BY-NC-ND 2.0

 

Kindhuwelijken waren al voor de droogte een groot probleem in Mozambique. De helft van de meisjes trouwt er voor hun achttiende verjaardag, 14 procent zelfs voor ze vijftien zijn.

Sinds het begin van de droogte in 2015 huwelijken nog meer ouders hun dochters uit. Zo moeten ze een mond minder voeden, zegt VN-Vrouwen.

Twee miljoen mensen

De droogte sloeg in 2015 in heel zuidelijk Afrika toe. In Mozambique zijn er meer dan twee miljoen mensen door getroffen.

‘Het is van essentieel belang dat we het verband zien tussen de gevolgen van de klimaatverandering en het aanhoudende geweld tegen vrouwen’, zegt Ondina da Barca Vieira van het VN-Vrouwenprogramma in Mozambique. ‘Ook schadelijke socioculturele praktijken als het kindhuwelijk vallen daaronder. We moeten met die genderproblemen rekening bij onze aanpak van rampen en humanitaire hulp.’

VN-Vrouwen startte in 2014 een trainingsprogramma voor plattelandsvrouwen die zelf aan landbouw willen doen in Mozambique. De vrouwen krijgen zo meer autonomie. Het project krijgt financiële de steun van de Belgische overheid.

20.000 kindhuwelijken per dag

Wereldwijd treden elke dag meer dan 20.000 meisjes jonger dan achttien in het huwelijk. Weinig landen werken aan een wettelijk kader om dit te verbieden, stelden de Wereldbank en de organisatie Save The Children vorige maand nog.

Een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) stelt dat de praktijk moet beëindigd worden tegen 2030.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.