Droogte doet aantal kindhuwelijken in Mozambique toenemen

De aanhoudende droogte doet het aantal kindhuwelijken toenemen in Mozambique. Dat stelt het agentschap VN-Vrouwen.

(c) UNAMID CC BY-NC-ND 2.0

 

Kindhuwelijken waren al voor de droogte een groot probleem in Mozambique. De helft van de meisjes trouwt er voor hun achttiende verjaardag, 14 procent zelfs voor ze vijftien zijn.

Sinds het begin van de droogte in 2015 huwelijken nog meer ouders hun dochters uit. Zo moeten ze een mond minder voeden, zegt VN-Vrouwen.

Twee miljoen mensen

De droogte sloeg in 2015 in heel zuidelijk Afrika toe. In Mozambique zijn er meer dan twee miljoen mensen door getroffen.

‘Het is van essentieel belang dat we het verband zien tussen de gevolgen van de klimaatverandering en het aanhoudende geweld tegen vrouwen’, zegt Ondina da Barca Vieira van het VN-Vrouwenprogramma in Mozambique. ‘Ook schadelijke socioculturele praktijken als het kindhuwelijk vallen daaronder. We moeten met die genderproblemen rekening bij onze aanpak van rampen en humanitaire hulp.’

VN-Vrouwen startte in 2014 een trainingsprogramma voor plattelandsvrouwen die zelf aan landbouw willen doen in Mozambique. De vrouwen krijgen zo meer autonomie. Het project krijgt financiële de steun van de Belgische overheid.

20.000 kindhuwelijken per dag

Wereldwijd treden elke dag meer dan 20.000 meisjes jonger dan achttien in het huwelijk. Weinig landen werken aan een wettelijk kader om dit te verbieden, stelden de Wereldbank en de organisatie Save The Children vorige maand nog.

Een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) stelt dat de praktijk moet beëindigd worden tegen 2030.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift