Maximaal bos aanplanten in Europa kan droogte helpen bestrijden

‘Europa herbebossen zal regen doen terugkeren’

Khandakar Muntasir / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Klimaatmodellen tonen immers dat hittegolven en droogtes in de zomer in Europa zullen toenemen en neerslag doen afnemen. Herbebossingsprojecten kunnen dus twee vliegen in een klap slaan.

Meer bos aanplanten kan helpen in de strijd tegen droogte in Europa, stelt Zwitsers onderzoek. Als alle beschikbare landbouwgrond zou worden herbebost, kan er tot 10% meer regen vallen.

Klimaatonderzoekers weten al lang dat bossen het lokale klimaat beïnvloeden, onder meer door de oppervlaktetemperatuur van het land te verlagen. Maar er was minder duidelijkheid over de impact op de neerslag.

Onderzoekers van de Zwitserse universiteit ETH Zürich analyseerden daarom data van 5800 meetstations in heel Europa. Ze vergeleken telkens twee naburige en vergelijkbare meetstations, eentje in een bosgebied en eentje op landbouwgrond.

Natter boven bos

‘Ondanks enkele uitschieters laten onze data een duidelijke trend zien’, zegt Ronny Meier, hoofdauteur van de studie in Nature. ‘In beboste gebieden valt gemiddeld veel meer neerslag dan in landbouwgebieden.’

De onderzoekers hadden die uitkomst verwacht, maar waren toch verrast dat de lokale effecten in de winter veel meer uitgesproken waren dan in de zomer.

Herbebossingsprojecten kunnen twee vliegen in een klap slaan.

‘De oppervlakteruwheid van bossen is waarschijnlijk belangrijker dan eerder werd gedacht’, denkt Meier. ‘Bossen houden zo luchtmassa’s langer tegen en veroorzaken meer turbulentie, wat de neerslag bevordert.’

Naast de uitgesproken lokale effecten in de winter, zagen de onderzoekers in de zomer ook sterke niet-lokale effecten op grotere afstand van beboste gebieden.

Remedie tegen droogte

Op basis van de analyse schatten de auteurs in welke mate de hoeveelheid neerslag in Europa kan worden beïnvloed door extra herbebossing. Ze baseerden zich op de Global Reforestation Potential Map, die laat zien hoeveel land beschikbaar is voor herbebossingsprojecten.

‘Een bos groeit niet van de ene op de andere dag - het duurt 20-30 jaar.’

De potentiële impact blijkt groot: een herbebossing van 14,4 procent van het totale gebied dat in de studie is opgenomen – een gebied iets groter dan Frankrijk – zou de gemiddelde neerslag met maar liefst 7,6 procent doen toenemen. Voor iets meer dan een kwart van de Europese landmassa zou de neerslag zelfs met meer dan 10 procent toenemen.

Herbebossing is momenteel een van de meest besproken maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Uit de studie blijkt dat die aanpak ook extra voordelen kan bieden. Klimaatmodellen tonen immers dat hittegolven en droogtes in de zomer in Europa zullen toenemen en neerslag doen afnemen. Herbebossingsprojecten kunnen dus twee vliegen in een klap slaan.

Maar Meier waarschuwt ook voor te hoge verwachtingen: ‘Een bos groeit niet van de ene op de andere dag - het duurt 20-30 jaar’. Of ook heel jonge bossen hetzelfde effect hebben, is onduidelijk. En er moet rekening gehouden worden met andere effecten: ‘De verhoogde verdamping door bijkomend bos kan water wegtrekken van beken en rivieren die nu elders gebruikt worden voor landbouwirrigatie’, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.