In grote steden worden normen overschreden met factor vier tot vijf

Duitse gezinnen klagen overheid aan wegens luchtvervuiling

Dennis Skley / Flickr (CC NY-NC-ND 2.0)

Onder de nieuwe WHO-richtlijnen ademen Duitsers lucht in die ongezonde concentraties fijnstof en stikstofdioxide bevat. In grote steden zoals Berlijn, Düsseldorf of München worden de WHO-waarden makkelijk overschreden met een factor van vier tot vijf.

De luchtvervuiling heeft een grote impact op de gezondheid, ook in Duitsland. Daarom klaagt een groep van 7 Duitse gezinnen in verschillende steden hun federale overheid aan.

In september van vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de wereldwijde normen voor de luchtkwaliteit aangescherpt, omdat de medische bewijslast tegen luchtvervuiling toeneemt.

Een groep van 7 Duitse gezinnen stapt nu naar de rechter omdat de Duitse luchtverontreinigingswet sindsdien ongewijzigd is gebleven. Onder de nieuwe WHO-richtlijnen ademen Duitsers lucht in die ongezonde concentraties fijnstof en stikstofdioxide bevat. In grote steden zoals Berlijn, Düsseldorf of München worden de WHO-waarden makkelijk overschreden met een factor van vier tot vijf.

Vroegtijdige overlijdens

Voor alle duidelijkheid: volgens onderzoek van de WHO ademen niet alleen de Duitsers maar zowat de hele wereldbevolking lucht in die gevaarlijk is voor de gezondheid. Volgens het Europese Milieuagentschap (EEA) sterven jaarlijks 300.000 Europeanen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. Wereldwijd gaat het volgens recent onderzoek om 4,5 miljoen vroegtijdige overlijdens.

De eisers die nu naar de rechter stappen, vinden dat hun gezondheid en die van hun kinderen blootgesteld wordt aan schadelijke vervuiling omdat de Duitse overheid geen moeite doet om de luchtkwaliteit in overeenstemming te brengen met de meest recente wetenschap.

‘Ik onderneem actie voor mijn twee kinderen’, zegt mede-eiser Constanze uit Düsseldorf. ‘Ze verdienen het om gezond op te groeien. Het stadsleven zou hen niet moeten veroordelen om ziek te worden door luchtvervuiling en de gevolgen ervan voor de rest van hun leven met zich mee te dragen.’

Hervorming Europese regels

De rechtszaak wordt ondersteund door milieuorganisatie ClientEarth, die vorig jaar ook al een gelijkaardige Belgische rechtszaak won in België. In die zaak klaagden de ngo samen met vijf Brusselaars het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan omdat de luchtkwaliteit niet nauwkeurig gemeten werd in de hoofdstad. De rechter gaf hen uiteindelijk gelijk.

Terwijl de Duitse rechtszaak plaatsvindt, is de EU haar belangrijkste luchtkwaliteitswet aan het hervormen. Momenteel zijn de bindende luchtkwaliteitsnormen van de EU een pak minder streng dan die van de WHO.

‘Wat nodig is, is eenvoudig: afstemming van nationale luchtkwaliteitswetten op de wetenschap die is opgesteld door ‘s werelds toonaangevende experts’, zegt Irmina Kotiuk, advocaat van ClientEarth. ‘Dat is het absolute minimum dat onze leiders zouden moeten doen om mensen te beschermen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.