Haatmisdrijven tegen lgbtq-personen vorig jaar met 36 procent gestegen

Zorgwekkende toename van homofoob geweld in Duitsland

Pontin Su / Pixabay

Duitsland worstelt met de toename van politiek gemotiveerd geweld, en het aantal haatmisdrijven gericht tegen lgbtq-personen steeg vorig jaar tot bijna achthonderd gevallen.

Haatmisdrijven tegen lgbtq-personen zijn in 2020 met 36 procent gestegen in Duitsland, wat lijkt te duiden op een toename van homofobe aanvallen en politiek gemotiveerd geweld in het land. Dat verklaarden actievoerders en de regering gisteren. 

Vorig jaar werden in totaal 782 misdrijven tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen gemeld. Daarvan gingen er ruim 150 met geweld gepaard, zo blijkt uit politiegegevens. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van 2019.

Stijgende trend

‘Haatmisdrijven tegen queer personen zijn de afgelopen drie à vier jaar in opkomst’, zegt Markus Ulrich, woordvoerder van LSVD, de grootste lgbtq-belangengroep in Duitsland. ‘Het wijst op een trend’, zegt hij, al voegt hij daaraan toe dat de stijging deels ook een weerspiegeling kan zijn van de grotere bereidheid van lgbtq’ers om naar de politie te stappen om misdaden tegen hen te melden.

Vorig jaar werden in totaal 782 misdrijven tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen gemeld.

De cijfers die zijn vrijgegeven over haatmisdrijven tegen lgbtq-personen omvatten niet de moord op een homoseksuele man vorig jaar in Dresden en een andere in Altenburg, omdat die werden geclassificeerd als moord in plaats van als haatmisdrijf. Voor de moord op de man in Dresden werd een Syrische man aangewezen als schuldige, en voor de moord in Altenburg zijn twee aanhangers van extreemrechts beschuldigd.

Extreemrechts

De gegevens die werden vrijgegeven door de Duitse federale recherchedienst (de Bundeskriminalamt of BKA), toonden een toename van 8,54 procent in politiek gemotiveerde misdrijven, waarvan het aantal misdrijven dat met geweld gepaard ging zelfs met 18,8 procent toenam ten opzichte van 2019.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei in een verklaring dat de stijging ‘zorgwekkend is omdat het een trend van de afgelopen jaren consolideert’.

Meer dan de helft van de geweldplegers van politiek gemotiveerde daden waren aanhangers van extreemrechtse groeperingen. Ook antisemitische en xenofobe haatmisdrijven stegen in aantal, met respectievelijk 15,7 en 19,1 procent.

Meer aangiftes

Uit een enquête die de Amerikaanse denktank Pew Research Center in 2020 uitvoerde, bleek dat 86 procent van de Duitsers vindt dat homoseksualiteit geaccepteerd moet worden. Volgens Ulrich lijkt het erop dat die houding aan het veranderen is.

‘Queer mensen voelen zich daarnaast veiliger om aangifte te doen van deze incidenten bij de politie, wat in het verleden misschien niet het geval was’, zei hij. ‘De afgelopen jaren heeft de Duitse politie de manier waarop ze deze misdaden registreren ook verbeterd; die zullen dan ook eerder specifiek als haatmisdrijven tegen lgbtq-personen bestempeld worden’, legt hij uit.

Toch verklaart 13 procent van de Duitse lgbtq’ers dat ze het slachtoffer zijn geworden van een gewelddadige aanval op basis van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, zo bleek vorig jaar uit een EU-enquête.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Thomson Reuters Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.