Duitsland trekt bijdrage VN-Klimaatfonds op tot 2 miljard euro

Nieuws

Druk op andere donoren neemt toe

Duitsland trekt bijdrage VN-Klimaatfonds op tot 2 miljard euro

Duitsland trekt bijdrage VN-Klimaatfonds op tot 2 miljard euro
Duitsland trekt bijdrage VN-Klimaatfonds op tot 2 miljard euro

IPS / Climate Home News / Joe Lo

07 mei 2023

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigt een bijdrage van 2 miljard euro aan het VN-Klimaatfonds aan. Daarmee verhoogt de druk op andere donoren om over de brug te komen.

Kate Holt/AusAID (CC BY 2.0)

In 2010 is het VN-Klimaatfonds opgericht als steunmechanisme van rijke landen aan klimaatprojecten in lage- en middeninkomenslanden.

Kate Holt/AusAID (CC BY 2.0)

Het Green Climate Fund (GCF) is het belangrijkste klimaatfonds van de Verenigde Naties. In 2010 is het opgericht als steunmechanisme van rijke landen aan klimaatprojecten in lage- en middeninkomenslanden. Tot nog toe is er zo’n 12 miljard dollar uitgegeven aan projecten, maar het fonds heeft onlangs gewaarschuwd voor bezuinigingen door een gebrek aan middelen.

De nieuwe Duitse toezegging is een derde hoger dan de bestaande bijdrage van Duitsland aan het fonds. Eenmaal bevestigd, zal het geld klimaatinvesteringen ondersteunen in de periode 2024 tot 2027.

Scholz deed de belofte tijdens de Petersberg Climate Dialogue in Berlijn. Hij verhoogt zo de druk op andere rijke landen in aanloop naar een conferentie over steun aan het fonds in het Duitse Bonn in oktober.

‘Ik doe een beroep op de vele traditionele en potentieel nieuwe donoren: laten we dit succesverhaal voortzetten’, zei Scholz. ‘Het is belangrijker dan ooit tevoren.’

‘We hoopten op iets meer, gezien het vele werk, de noodzaak van snelle klimaatactie en het belang van het fonds.’

Oostenrijk, het enige andere grote land dat tot nu toe steun heeft toegezegd, verhoogde zijn bijdrage met iets minder dan een kwart tot  160 miljoen euro.

Liane Schalatek, die het GCF mee monitort als vertegenwoordiger van het middenveld, zegt dat het ‘fantastisch is dat er een stijgende lijn zit in de bijdragen, maar we hoopten op iets meer, gezien het vele werk, de noodzaak van snelle klimaatactie en het belang van het fonds.’

Ook Joe Thwaites, campagnevoerder bij de National Resources Defence Council, noemt het een ‘cruciaal signaal van steun aan ontwikkelingslanden’ en een ‘maatstaf voor andere landen, die ook meer moeten bijdragen’.

‘Medium’ ambitie

Als alle huidige donoren Duitsland volgen en hun bijdrage met een derde zouden verhogen, heeft het fonds tussen 2024 en 2027 zo’n 13 miljard dollar te besteden. Een intern document van het GCF-bestuur, ingezien door Climate Home News, bestempelt 12,5 miljard dollar als een ‘medium bedrag’, vergeleken met een status quo-scenario van 10 miljard en een “hoog” scenario van 15 miljard.

Dat medium-scenario betekent dat het fonds meer kan doen dan vandaag om ervoor te zorgen dat iedereen op aarde wordt beschermd door bijvoorbeeld waarschuwingssystemen bij overstromingen, investeringen in voedselsystemen en bescherming van ecosystemen.

Maar enkel in het hoog-scenario beschikt het fonds over genoeg middelen om de financiële systemen van ontwikkelingslanden in te schakelen in de groene transitie of om innovatie op het gebied van schone technologie te bevorderen, stelt het document.

Eerste grote donor

Duitsland is historisch gezien een van de grootste donoren van het fonds, naast Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan, die hun toezeggingen nog moeten doen.

De VS doen mogelijk een bijdrage, maar daarvoor is eerst goedkeuring nodig van het Amerikaanse Congres, dat gedeeltelijk gecontroleerd wordt door de Republikeinse partij.

De Amerikaanse president Joe Biden beloofde onlangs wel een bijdrage van een miljard dollar. Maar ook dat is maar een gedeeltelijke vervulling van de belofte van 2 miljard dollar die president Barack Obama ooit beloofde, voordat zijn opvolger Donald Trump er later op terugkwam.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Home News.