Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel

Duizenden terugkerende migranten zitten vast in woestijn

© Kristof Vadino / Dokters van de Wereld

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn tussen januari en maart 2023 bijna 8000 vluchtelingen gestrand in de Nigerese woestijnstad Assamaka.

Duizenden migranten die uit Algerije worden verdreven, zitten vast in het midden van de woestijn in het noorden van Niger. Ngo Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel. ‘Ze worden er aan hun lot overgelaten.’

De migranten komen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zoals Mali, Guinee, Nigeria en Sierra Leone. Ze worden door Algerije niet langer getolereerd en massaal gedeporteerd en verdreven. Vaak komen ze dan vast te zitten in Assamaka, een woestijnstad in Niger, niet ver van de grensovergang met Algerije.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn tussen januari en maart 2023 bijna 8000 vluchtelingen gestrand in Assamaka. Dokters van de Wereld stelt dat ze er volledig op zichzelf aangewezen zijn, in onmenselijke leefomstandigheden.

Ontreddering

De medische organisatie zegt dat lokale en internationale hulp niet kan opboksen tegen de massale pushbacks of terugdrijvingen. Ze slaat alarm over de sterke stijging van het aantal migranten die de voorbije maanden vanuit Noord-Afrika terugkeren en de wens hebben om opnieuw hun land van herkomst te bereiken.

‘Hun psychologische ontreddering is extreem: sommigen werden tijdens hun traject mishandeld of gescheiden van hun familie.’

‘Onze medische teams zien mannen, vrouwen, kinderen en niet-begeleide minderjarigen die kilometers te voet aflegden in extreme omstandigheden en bij temperaturen van meer dan 40 graden’, zegt Toupou Lancinet, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in Niger.

‘Ze komen uitgehongerd en uitgedroogd aan en hebben dringend nood aan voedsel, drinkbaar water, gezondheidszorg en toegang tot sanitaire voorzieningen. Hun psychologische ontreddering is extreem: sommigen werden tijdens hun traject mishandeld of gescheiden van hun familie. Deze humanitaire situatie is zeer onrustwekkend’, concludeert de arts.

Steeds strenger migratiebeleid

Voor Dokters van de Wereld is de humanitaire crisis het gevolg van de externalisering van het grensbeheer en het migratiebeleid van de Europese Unie, dat voortdurend strenger wordt.

De organisatie roept de Europese Unie op om haar migratiebeleid te herzien en ervoor te zorgen dat vluchtelingen de nodige bescherming krijgen, overeenkomstig de mensenrechten, het internationaal recht en de humanitaire beginselen.

Verder vragen ze dat er een einde komt aan de terugdrijvingen van migranten en asielzoekers van Algerije naar Niger. Ook eisen ze dat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) haar verantwoordelijkheid opneemt en de veiligheid en bescherming verzekert van mensen uit Afrika ten zuiden van de Sahara die momenteel vastzitten in Niger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.