Ebola muteert snel
IPS
29 augustus 2014
Door de grote uitbraak van ebola in het westen van Afrika kunnen wetenschappers bijna in real time de mutaties van het virus volgen. Ze stelden onder meer vast dat het virus erg snel muteert.
Een team wetenschappers van de Universiteit van Harvard en het Broad Institute onderzocht in Sierra Leone 99 ebola-genomen afkomstig van 78 patiënten tijdens de eerste weken van de uitbraak. Het genoom van Ebola is opvallend eenvoudig, het bevat amper zeven genen, terwijl het menselijke genoom er zo’n twintigduizend bevat.
Uit het onderzoek blijkt dat de variant dit jaar meer dan driehonderd genetische verschillen vertoont met de genomen stalen van eerdere uitbraken. Ze konden ook vaststellen dat de huidige uitbraak waarschijnlijk afkomstig is van één menselijke besmetting, die vervolgens werd overgedragen op andere mensen.
De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science.
Ongekende uitbraak
De recente uitbraak van ebola is de grootste ooit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ze al aan minstens 1552 mensen het leven gekost. Daarmee blijft het cijfer snel stijgen: een week geleden was het officiële dodental 1427. De organisatie vermoedt dat het werkelijke aantal doden verschillende keren hoger ligt.
De WHO vreest dat de huidige epidemie meer dan twintigduizend mensen kan treffen. De epidemie woedt voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Volgens de organisatie zal het meer dan 370 miljoen euro kosten om de epidemie in te dijken.