Ebola-vaccin ook naar Guinee en Sierra Leone

De testen met twee experimentele ebola-vaccins in Liberia worden uitgebreid naar Guinee en Sierra Leone, de twee zwaarst getroffen landen in West-Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  bekendgemaakt.

  • CDC Global (CC BY 2.0) CDC Global (CC BY 2.0)

Producenten GlaxoSmithKline, Merck en NewLink Genetics willen de vaccins in Liberia testen op mensen die risico lopen op besmetting. Bij de testen zijn ongeveer dertigduizend vrijwilligers betrokken. Doordat het aantal ebola-besmettingen in de afgelopen tijd echter sterk is afgenomen, wordt het moeilijker deze proeven goed uit te voeren.

In Liberia worden de experimentele vaccins vergeleken met een placebo. Eerst wordt bij een kleine groep mensen gekeken naar acceptatie, tolerantie en de immuunreactie op het vaccin.

In Guinee zullen proeven gedaan met worden met ‘ringvaccinatie’. Daarbij worden mensen in de omgeving van een besmet persoon gevaccineerd om te zien of dat verdere verspreiding kan voorkomen. In Sierra Leone wordt weer een andere aanpak gehanteerd. Daar worden mensen ingeënt in een bepaalde regio, en een paar weken later in een andere regio. Zo kan geconstateerd worden of er minder gevallen voorkomen op plaatsen waar gevaccineerd is.

Scholen

Gisteren werd ook bekend dat Liberia, in navolging van Guinee, half februari de scholen weer zal openen. Volgens Christophe Boulierac, woordvoerder van Unicef, assisteert de VN-kinderorganisatie daarbij met veiligheidsprotocollen.

Zo moet het mogelijk zijn handen te wassen bij de ingangen van de scholen en ook bij alle wc’s. Bij leraren en leerlingen wordt dagelijks de temperatuur opgenomen en er wordt gecontroleerd of er water aanwezig is. Voorheen was dat bij slechts 45 procent van de scholen het geval.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift