Greenpeace klaagt beleid van Europese Centrale Bank aan

‘ECB injecteerde voorbije maanden 7,6 miljard euro in fossiele brandstoffen’

SatyaPrem / Pixabay

Binnen het steunprogramma voor de economie investeerde de Europese Centrale Bank (ECB) de voorbije maanden al meer dan 7,6 miljard euro in fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een analyse van de steunmaatregelen door Greenpeace.

De ECB kocht tussen midden maart en midden mei voor 30 miljard euro aan bedrijfsobligaties op. Uit de cijfers van Greenpeace blijkt dat daarbij 7,6 miljard euro naar obligaties in de sector van de fossiele brandstoffen gaat.

Die injectie is volgens Greenpeace goed voor 11,2 miljoen ton CO2-uitstoot, meer dan de totale jaaruitstoot van een land als Luxemburg.

Zo’n 4,4 miljard euro ging naar nutsbedrijven als Engie en Eon, en nog eens 3,2 miljard naar de olie- en gasindustrie, waaronder bedrijven als Shell, Total en Eni.

Zo’n 4,4 miljard euro ging naar nutsbedrijven als Engie en Eon, en nog eens 3,2 miljard naar de olie- en gasindustrie, waaronder bedrijven als Shell, Total en Eni.

Grote impact

De impact van de ECB-investeringen beperkt zich niet tot de financiële injectie, zegt Greenpeace. Als een van de grootste opkopers van bedrijfsobligaties ter wereld en de regulator van de Europese centrale banken heeft de aankooppolitiek een grote invloed op de sector van de fossiele brandstoffen en het Europese antwoord op zowel de corona- als de klimaatcrisis.

‘De ECB en andere centrale banken moeten hun gedrag veranderen’, zegt Adam Pawloff, energie-expert bij Greenpeace. ‘De obligaties die de ECB opkocht als antwoord op de COVID-19-pandemie bestendigen de business-as-usual en dragen bij tot de klimaatcrisis. Zolang de klimaatcrisis blijft escaleren, kunnen we het ons niet permitteren om nog meer publiek geld te investeren in fossiele brandstoffen. De ECB moet fossiele brandstoffen en andere CO2-intensieve sectoren uitsluiten van toekomstige aankopen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift