Economische globalisering nam af in 2002

Nieuws

Economische globalisering nam af in 2002

Jim Lobe

25 februari 2004

Ierland, Singapore, Zwitserland en Nederland zijn de meest geglobaliseerde landen. Dat blijkt uit de vierde editie van de 'globaliseringsindex' die het tijdschrift Foreign Policy dinsdag publiceerde. In het algemeen is de economische globalisering in 2002 afgenomen, maar groeide de wereld op politiek en technologisch vlak verder samen. Ook grensoverschrijdende persoonlijke contacten namen toe.

Naast Singapore scoren van de ontwikkelingslanden ook Maleisië (plaats 20), Panama (27), Botswana (30), Zuid-Korea (32), de Filipijnen (33), Argentinië (34) en Tunesië (35) hoog op de globaliseringsindex. De ranglijst geeft weer in welke mate landen begin 2003 internationaal geïntegreerd waren op het vlak van economie, technologie, politiek en persoonlijke contacten. Van de 62 landen die onderzocht werden – België hoort daar niet bij - is Iran het minst geglobaliseerde land. Ook Bangladesh, China, Venezuela, Indonesië, Egypte en India scoren erg laag.

Naar regio’s bekeken is de globalisering het verst gevorderd in Noord-Amerika, gevolgd door West-Europa dat in de vorige edities altijd op de eerste plaats eindigde. Zuidoost-Azië scoort het best bij de ontwikkelingsregio’s. Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn het minst geïntegreerd in internationale netwerken.

Volgens de onderzoekers is de economische globalisering in 2002 afgenomen, een gevolg van de groeivertraging van 2001 die nog werd verergerd door de terreuraanslagen van 11 september van dat jaar. Directe buitenlandse investeringen namen in 2002 21 procent af en ook internationale beursoperaties liepen terug. Op andere vlakken werd in 2002 verder vooruitgang geboekt: er werd bijvoorbeeld meer getelefoneerd over de grenzen heen en 130 miljoen mensen kregen toegang tot het internet. Het aantal toeristen liep dan weer terug, ook een gevolg van 9/11.