Ecotoerisme en natuurbescherming versterken elkaar

Milieuorganisaties bekijken toeristen vaak met argusogen. Ten onrechte, zegt een studie nu: verantwoord toerisme beschermt de natuur tegen projectontwikkelaars.

  • Woodwalker / Wikimedia (CC by-sa 3.0) Ecotoerisme heeft nadelen, erkennen de auteurs in het Journal of Ecotourism, maar vaak is het de enige manier waarop geld kan binnenkomen om de kwetsbare ecosystemen te beschermen. Woodwalker / Wikimedia (CC by-sa 3.0)
  • La Bastilla Ecolodge / Flickr (CC by 2.0) Een zogenaamde ecolodge in het midden van een natuurgebied in Nicaragua La Bastilla Ecolodge / Flickr (CC by 2.0)

De opmars van het toerisme zet natuurgebieden vaak onder druk. Ook het zogeheten ecotoerisme gaat niet vrijuit: toeristen komen zo niet zelden op plaatsen waar de ecosystemen kwetsbaar zijn. Milieuorganisaties zien dat niet graag gebeuren. Ze vrezen dat de komst van deze toeristen nefast is voor die ecosystemen.

‘Natuurbeschermers en duurzame toeristische initiatieven moeten de handen in elkaar slaan’

Een studie van de Universiteit van Georgia (VS) stelt nu dat natuurbescherming en toerisme elkaar kunnen versterken. Ecotoerisme heeft nadelen, erkennen de auteurs in het Journal of Ecotourism, maar vaak is het de enige manier waarop geld kan binnenkomen om de kwetsbare ecosystemen te beschermen. Natuurbeschermers en duurzame toeristische initiatieven moeten daarom de handen in elkaar slaan, zeggen ze.

‘Bestemmingen voor ecotoerisme krijgen een sterkere concurrentiepositie als kwalitatief goede natuurlijke hulpbronnen worden beschermd’, schrijven Bynum Boley en Gary Green van de School of Forestry and Natural Resources, onderdeel van de Universiteit van Georgia.

‘Anderzijds wordt het behoud van deze natuurlijke hulpbronnen steeds meer gewaardeerd omdat deze ongerepte natuurlijke hulpbronnen de basis vormen voor de ecotoeristische industrie en voor alle economische voordelen die met ecotoerisme samenhangen.’

La Bastilla Ecolodge / Flickr (CC by 2.0)

Een zogenaamde ecolodge in het midden van een natuurgebied in Nicaragua

Geen projectontwikkeling

De komst van ecotoeristen stimuleert grondeigenaars om hun grond in natuurlijke staat te bewaren en niet voor projectontwikkeling te bestemmen. Vandaag moeten natuurgebieden vaak plaats maken voor bouw- of landbouwprojecten.

‘Het publiek reageert steeds onverschilliger op berichten over het milieu’,

Als er geld binnenkomt via het ecotoerisme, krijgt natuurbehoud ook een positiever imago bij het grote publiek. ‘Het publiek reageert steeds onverschilliger op berichten over het milieu’, zeggen Boley en Green. ‘Daarom zijn berichten met een economisch verhaal nodig om de aandacht van het publiek te trekken.’

De auteurs ontwikkelden daarom een model dat laat zien hoeveel inkomsten ecotoerisme een regio kan opbrengen.

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten in 20 van de 48 minst ontwikkelde landen ter wereld, merken de auteurs op. Het biedt de landen de middelen om hun natuur en cultuur beter te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.