Ecuador zet staatsolievelden in de etalage
Kintto Lucas
25 april 2003
Sinds gisteren (donderdag) kunnen internationale bedrijven een concessie verwerven voor vijf grote olievelden in het Amazonegebied van Petroecuador, een staatsbedrijf. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA wil de balans doen overhellen naar de andere kant: het biedt aan om met Petroecuador een strategische transnationale overheidsalliantie te vormen.
De oliebronnen van Petroecuador waarvoor concessies worden aangeboden, zijn niet van de minste - drie van de vijf bronnen zijn samen goed voor meer dan de helft van de dagelijkse gemiddelde productie in heel Ecuador. De concessies zijn een onderdeel van het petroleumplan van de Ecuadoriaanse minister van Energie en Mijnbouw Carlos Arboleda. De raad van bestuur van Petroecuador keurde het plan vorige week goed, hoewel de arbeidersvertegenwoordiger tegenstemde.
Hevig protest tegen wat gezien wordt als een stap in de richting van een volledige privatisering komt van de inheemse Pachakutik-beweging, éen van de belangrijkste coalitieleden die president Lucio Gutiérrez in januari aan de macht bracht. Vakbonden én president Gutiérrez vermoeden dat voorstanders van privatisering sabotage gebruiken om hun slag thuis te halen. Ze verwijzen naar twee breuken in de Trans-Ecuador Pijpleiding, die milieuschade in de Amazone veroorzaakten, en een ontploffing in een gasolieleiding vlakbij de hoofdstad Quito.
Het is de eerste keer dat er concessies worden uitgeschreven sinds een wetswijziging in 1993 daarvoor de weg vrijmaakte. Momenteel runnen buitenlandse bedrijven alle oliebronnen in het Amazonegebied door contracten van vennootschappen of joint management. Petroleum is de eerste bron van inkomsten voor het land - het exporteert jaarlijks olie ter waarde van meer dan 2,1 miljard dollar. Tegenover het IMF verbond de regering van Gutiérrez er zich in februari toe om de staatsinvestering in Petroecuador dit jaar met 200 miljoen dollar te verminderen.
Volgens olie-expert en accountant van Petroecuador Henry Llanes staat de huidige minister van Economie en Financiën een vergelijkbaar beleid voor als de vorige regeringen, namelijk het budget zodanig verminderen dat de onderneming in elkaar stort. Llanes vindt dat het land alleen voordeel kan halen uit concessies als de privé-firma’s extra rechten moeten betalen, zoals in Venezuela.
Petroecodor kreeg vorige week een aanbod tot technische bijstand van het Venezolaanse staatseigen petroleumbedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA). PDVSA is het grootste oliebedrijf in Zuid-Amerika en een van de wereldleiders, met een dagelijkse productie van meer dan drie miljoen vaten.