Ongeveer een miljard mensen moet het zonder bril stellen

Een bril is niet alleen goed voor de ogen, maar ook voor het inkomen

Agustin Fernandez / Unsplash

 

Een juiste bril doet het inkomen van mensen in lage-inkomenslanden met gemiddeld een derde stijgen, blijkt uit onderzoek in Bangladesh. Geen enkele andere gezondheidsingreep heeft zo’n impact op het inkomen.

Het is een eenvoudig idee: geef 824 mensen in verschillende delen van Bangladesh een aangepaste bril en kijk wat er gebeurt. Bij de deelnemers waren leerkrachten, kleermakers, winkeluitbaters en technici.

Maar de resultaten zijn indrukwekkend: wie voor het eerst een leesbril kreeg, zag zijn inkomen in de eerste acht maanden tijd stijgen met gemiddeld 33 procent, van 35,3 naar 47,1 dollar.

Ook niet-lezers

Voor een deel is dat te danken aan mensen die werk vonden nadat ze de bril hadden gekregen. Dat suggereert dat een bril inactieve mensen helpt om terug aan de slag te gaan, zeggen de onderzoekers van de Queen’s University Belfast.

Ook opvallend: de leesbril hielp niet alleen mensen die kunnen lezen, want van alle deelnemers was maar 35 procent geletterd. De leesbril helpt ook niet-lezers bij werk en huishoudelijke taken zoals naaien, weven of graan sorteren.

‘De resultaten tonen de kracht van leesbrillen in de strijd tegen armoede.’

Buitenproportioneel

‘De resultaten tonen de kracht van leesbrillen in de strijd tegen armoede’, zegt Ella Gudwin, van de ngo VisionSpring, die meewerkte aan de studie. ‘Ze kosten maar een paar dollar per bril, maar hebben een aanzienlijke en blijvende impact op het inkomen, en ze helpen mensen aan het werk. Waar mensen kwetsbaar zijn voor armoede, kunnen we een onmiddellijke en blijvende impact hebben op hun levensonderhoud door deze extreem simpele en goedkope interventie.’

Geschat wordt dat wereldwijd ongeveer een miljard mensen het zonder de bril moeten stellen die ze nodig hebben om goed te zien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.