‘Het zal lijken alsof geen van ons er was, ter ere van wie nooit meer bij ons zal zijn’
#EenDagZonderOns: Mexico moet het een dag zonder zijn vrouwen stellen
Laura Lepla
09 maart 2020
Na intense protesten in de Mexicaanse straten tijdens internationale vrouwendag op 8 maart, legden vele vrouwen in Mexico op 9 maart vrouwen het werk neer tijdens een nationale vrouwenstaking. Hun motto: #UnDíaSinNosotros, 'een dag zonder ons'.
Protest van maart 2019 bij het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad
Thayne Tuason (CC BY-SA)
Mexicaanse vrouwen zijn het beu om slachtoffer te zijn van femicides. Naar schatting 80.000 vrouwen kwamen hiervoor op 8 maart op straat. Een dag later, op 9 maart, leggen ze onder de noemer #UnDíaSinNosotras (‘een dag zonder ons’) massaal het werk neer, trekken ze niet naar school en zijn ze niet te bereiken via sociale media.
Net zoals in vele andere landen vonden in Mexico protesten plaats naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Dat er naar schatting 80.000 mensen op straat kwamen, maakt deze straatdemonstratie de grootste uit de Mexicaanse geschiedenis.
De strijd tegen seksisme en haatmisdrijven tegen vrouwen, brachten hen op de been. Tijdens de protesten werden standbeelden van helden neergehaald en een ravage aan publieke gebouwen aangebracht.
De afwezigheid van vrouwen dient als metafoor voor de vrouwen die er nooit meer zullen zijn.
Door op 9 maart het werk verder neer te leggen, voegen ze verder de daad bij het woord. Hiermee willen ze hun omgeving – en vooral de mannelijke – laten voelen hoe het is om zonder hen te leven.
#UnDíaSinNosotras
De actie vindt op sociale media plaats onder de noemer #UnDíaSinNosotras (‘een dag zonder ons’). Onder deze hashtag lees je getuigenissen van Mexicaanse vrouwen, maar ook cijfers en statistieken. Daarnaast wordt steun betuigd aan slachtoffers van geweld.
De afwezigheid van vrouwen in het openbare leven dient als metafoor voor de vrouwen die er nooit meer zullen zijn. Op sociale media weerklinkt daarom meermaals de verklaring: ‘Het zal lijken alsof geen van ons er was, ter ere van wie nooit meer bij ons zal zijn.’
Due to the increasing violence against women in mexico, we are striking #9M to simulate what would happened if we (women) disappear.
everyday 10 women are killed and 99% of the time, their killers go unpunished. #UnDiaSinNosotras #NiUnaMas pic.twitter.com/bGZTKZf9oq— Maile Johnston (@MissX85) March 9, 2020
Hoewel de Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, zijn steun betuigt aan de vrouwen en hun recht om te protesteren benadrukt, ondernam hij sinds zijn aantreden geen concrete stappen om vrouwenmoorden op te lossen, waardoor velen onopgelost blijven, meldt Los Angeles Times.
Dit protest kreeg begin deze maand de steun van twee katholieke kerken in Mexico-Stad. San Cosme en San Damián bedekten met paarse dekens de aanwezige vrouwelijke beelden. ‘De beelden worden bedekt om de aandacht te vestigen op wat er met Mexicaanse vrouwen gebeurt’, getuigt pater José de Jésus Aguilar Valdés aan AFP, namelijk, dat vrouwen in grote getallen slachtoffer worden van femicides, de moord op een vrouw, door een man, alleen omdat ze vrouw is.
Dat kan gaan om moorden uitgevoerd door naasten, partners of familieleden, maar ook door criminele bendes. ‘Meisjes worden structureel ontvoerd door criminele groepen, het gaat om mensenhandel’, verklaarde de coördinatrice van het Nationaal Civiel Observatorium voor Vrouwenmoorden eerder aan MO* Magazine.
Mexicaanse vrouwen hebben er genoeg van steeds opnieuw slachtoffer te zijn van dergelijke femicides. In februari bekladden ze daarom al het presidentspaleis met de woorden “femicide state”.
Solidarity with the women’s general strike in Mexico today. The stories and numbers are appalling, and the lack of support from their government is shocking. #SupportYourMexicanSisters #UnDíaSinNosotras #UnDíaSinMujeres pic.twitter.com/S1nGhZ4rE8
— Dr. Holly Witteman (@hwitteman) March 9, 2020