Een op drie mensen wereldwijd heeft geen toegang tot sanitair

In 45 landen heeft de helft van de bevolking geen toilet. De hulporganisatie WaterAid roept wereldleiders daarom op om programma’s rond water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voorrang te geven op de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering.

  • Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0) Meer dan 660 miljoen mensen zitten zonder schoon water, en 2,4 miljard mensen hebben geen toegang tot sanitair. Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0)

De derde Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering, die van 13 tot 16 juli in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba plaatsvindt, brengt duizenden politici, lobbyisten, beleidsmakers en zakenlui samen die het financiële luik van toekomstige ontwikkelingsprojecten zullen bespreken.

In het rapport Essential Element duidt WaterAid 45 landen aan waar de financiering rond water, sanitaire voorzieningen en hygiëne tot nu toe geen prioriteit was. ‘Nu wereldleiders van over de hele wereld naar Addis Abeba afreizen, hebben ze een unieke kans om voor deze generatie extreme armoede aan te pakken en mee te helpen opdat meer kinderen kunnen opgroeien en hun volledige potentieel kunnen waarmaken’, zei Margaret Batty, de campagnedirecteur van WaterAid in een verklaring.

‘Water en basistoiletten creëren gezondere gemeenschappen en besparen vrouwen en meisjes de lange en moeilijke tocht naar water alsook de vernedering en onveiligheid die ze telkens moeten trotseren om zich te ontlasten op een plek in de open lucht, bij gebrek aan een toilet.’

Sub-Sahara Afrika

In elk van de 45 landen die WaterAid aanduidt, heeft minstens de helft van de bevolking geen basistoilet met als gevolg dat hun nabije omgeving alsook het aanwezige water vervuild is. Als gevolg daarvan lopen deze mensen een hoger risico om ziek te worden.

Wereldwijd sterven 1400 kinderen per dag van ziektes door vuil water en gebrekkige sanitaire omstandigheden.

Volgens het rapport wordt internationale hulp de belangrijkste bron van financiering voor deze landen om de universele toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen mogelijk te maken.

Wereldwijd sterven 1400 kinderen per dag van ziektes door vuil water en gebrekkige sanitaire omstandigheden. Meer dan 660 miljoen mensen zitten zonder schoon water, en 2,4 miljard mensen hebben geen toegang tot sanitair. Dat is een op drie mensen ter wereld.

De 45 landen die volgens WaterAid topprioriteit moeten zijn voor de wereldleiders, bevinden zich voor het grootste deel in Afrika ten zuiden van de Sahara (36 landen) en Zuid-Azië (5 landen).

Het land met het hoogste percentage van de bevolking zonder toegang tot sanitair is Niger (91 procent), gevolgd door Malawi (90 procent) en Tsjaad (88 procent).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift