Een miljoen stemmen, één boodschap

Nieuws

Een miljoen stemmen, één boodschap

Cam McGrath

01 februari 2011

De betoging vandaag (dinsdag) in Caïro was de grootste demonstratie tegen de overheid in de moderne Egyptische geschiedenis, met vertegenwoordigers uit allen lagen van de Egyptische maatschappij. Vrouwen, mannen en kinderen stroomden in golven het centrale plein van Caïro op, van 's morgens vroeg tot lang na de ingang van de avondklok.

Het was de achtste opeenvolgende dag van betogingen tegen de Egyptische president Hosni Moebarak. Die herschikte vorige week zijn kabinet, maar heeft het volgens de betogers niet begrepen. “Je kunt zoveel herschikken als je wil, Moebarak”, zegt timmerman Ahmed Refaat. “Maar we zullen niet stoppen voor jij zelf vertrekt.”

Refaat klaagt over de hoge werkloosheid, stijgende prijzen en de endemische corruptie. Zoals de meeste betogers beschuldigt hij er Moebarak en diens trawanten van in weelde te leven op de rug van het Egyptische volk. “Als Moebarak weg is, zal Egypte de trots terugwinnen”, zegt hij.

Grote afwezige was de politie. Legereenheden bewaakten de ingangen van het plein, maar hielden zich verder afzijdig. “Moebarak heeft alle politie-eenheden 48 uur weggehaald en stort het land zo in anarchie”, zegt Fatma Ibrahim, assistent in een winkeltje. “Hij kan de politie nu niet terugsturen om de betogers  aan te pakken. We hebben die politie nodig om de criminelen en moordenaars te pakken die hij vrijgelaten heeft om problemen te creëren.”

De onverwachte belofte van veiligheid voor de demonstranten creëerde een carnavaleske atmosfeer. Jong en oud, man en vrouw en alle politieke stromingen waren vertegenwoordigd. “Ik ben 52, en ik heb nog nooit een echte stembusgang meegemaakt”, zegt onderwijzer Mohamed Hassan. “We willen Moebarak weg, en vrije verkiezingen. Artsen en ingenieurs werken in dit land als fabrieksarbeiders, en de meeste van mijn leerlingen leven tien jaar na hun afstuderen nog steeds thuis. Moebarak en zijn familie hebben Egypte van alles beroofd, inclusief van onze waardigheid.”

Staking

De betoging gaat vergezeld van een nationale staking. Winkels gingen dicht, en arbeiders maken zich sterk niet te gaan werken voor Moebarak aftreedt. De staking maakt de economische situatie er niet beter op. Alle banken zijn dicht en de handel op de beurs werd opgeschort na een val van 16 procent in twee dagen. De meeste grootwarenhuizen zijn geplunderd of zitten bijna door hun voorraad heen.

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn sinds 25 januari al meer dan honderd Egyptenaren omgekomen bij de protesten. Ze waarschuwen dat het echte dodentol vele hoger kan liggen, omdat het afsluiten van de communicatiemiddelen in Egypte een precieze inschatting van de situatie in het hele land erg moeilijk maakt.

Boegbeeld

Intussen moeten de betogers het nog steeds zonder boegbeeld stellen. “Het is erg belangrijk dat de demonstranten iemand kiezen die voor hen spreekt”, zegt politiek analist Amr Hashem Rabie. “Ze moeten één stem hebben om eisen te stellen aan het regime van Moebarak en een agenda op tafel te leggen voor de politieke hervormingen.”
 
Een geplande mars naar het presidentiële paleis in Heliopolis, op zo’n zeven kilometer afstand van het Tahrirplein, is er niet van gekomen. Verschillende betogers willen vrijdag zo’n mars organiseren. “Op dit moment zit hij in zijn paleis naar ons te kijken op de televisie”, zegt een demonstrant. “We willen dat hij het voelt. We gaan betogen voor zijn deur, zodat hij de schoten van de politie kan horen en het traangas kan ruiken.”