WHO pleit voor betere en snellere psychosociale zorg

Een op vijf mensen in oorlogsgebied heeft psychiatrische problemen

Hassan T./Pixabay

 

Meer dan een op de vijf mensen in een oorlogsgebied kampt met psychiatrische problemen, blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties.

Ongeveer 22 procent kampt met depressie, angst, posttraumatische stress, een bipolaire stoornis of schizofrenie. Wereldwijd is dat gemiddeld een op de veertien mensen. Depressie en angst namen in oorlogsgebieden toe met de leeftijd, en depressie kwam vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor betere en snellere  psychosociale zorg voor deze mensen.

Milde problemen

De onderzoekers analyseerden 129 studies met data uit 39 landen, uit de periode 1980 tot augustus 2017. Ze concluderen dat bij schattingen in het verleden de ziektelast onderschat is. Het aantal ernstige, matige en milde mentale gezondheidsproblemen zou hoger liggen dan eerder werd aangenomen.

Ernstige mentale problemen komen voor bij 5 procent van de inwoners van oorlogsgebieden, matige problemen bij 4 procent en milde problemen bij 13 procent.

Ontheemden

In 2016 waren er 53 conflicten gaande in 37 landen. Dat betekent dat 12 procent van de wereldbevolking op dat moment leefde in een oorlogsgebied. De VN schatten dat momenteel 68,6 miljoen mensen wereldwijd ontheemd zijn als gevolg van oorlog en geweld.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift